Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vozi eko

Vozili ekonomično i sigurno i osvojili vrijedne nagrade

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
1/39
08.05.2021.
u 20:55

Radi se o velikom edukativnom projektu kojim Večernji nastavlja educirati čitatelje i širu javnost o sigurnoj, ekonomičnoj i ekološki prihvatljivoj vožnji, a natjecatelji su, osim što ekonomičnije gradske vožnje, morali proći i zahtjevan poligon spretnosti

Tko je vozio najbrže kroz poligon pun čunjića i skupio što manje kaznenih bodova? Tko se proveo kroz grad sigurno, brzo i poštujući prometne propise ali uz što manju potrošnju goriva?  Sudionici šeste Večernjakove utrke „Vozi eko“  koja se u subotu održala na parkingu King Crossa na Jankomiru za cilj su imali upravo to. Radi se o velikom edukativnom projektu kojim Večernji nastavlja educirati čitatelje i širu javnost o sigurnoj, ekonomičnoj i ekološki prihvatljivoj vožnji, a morali su osim toga proći i poligon spretnosti gdje su se morali provesti između niza guma i čunjića s električnim automobilom Renaultom Zoe, a svaki srušeni čunjić značio bi kaznene bodove.

Neki od njih u svojoj vožnji kombinirali su brzinu i oprez, neki su „driftali“ poligonom kao na setu akcijskog filma, a nakon toga svi su morali proći i gradsku vožnju na trasi oko 5,5 kilometara na kojoj se mjerilo koliko će goriva potrošiti na 100 kilometara. Na kraju natjecanja svi su kući otišli s nagradama, a najbržih troje od njih 20, koliko ih je sudjelovalo, dobitnici su postali onih najprimamljivijih: četiri dana besplatnog korištenja kampera u kampu s pet zvjezdica Istra Premium Camping Resort by Valamar u Funtani, Tablet Huawei MediaPad T3 10 te pretplatu na e-novine Večernjeg lista u trajanju od godinu, šest i tri mjeseca. 

Korištenje kampera i smještaj, koji omogućuju CAMPGO Campers i Kamping udruženje Hrvatske, na kraju je osvojio Mateo Josipović, dok su tableti otišli Zvonimiru Kranjčecu i Draženu Milinoviću. Josipović je u utrci bio i najbrži, sa 45 sekundi vožnje, no „žestoku“ konkurenciju činio mu je Kranjčec, jer je razlika u potršnji goriva na 100 kilometara bila izuzetno mala: Mateo je potrošio 4,45 litara, a Zvonimir 4,46. Svim pobjednicima nagrade su podijelili Andrej Klincov i Anita Gelo iz Večernjeg lista te Božidar Jagušt iz MUP-a. 

08.05.2021., Zagreb - Manifestacija Vecernjeg lista Vozi Eko na parkiralistu trgovackog centra King Cross. Photo: Zoe Sarlija/PIXSELL
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL


- Jako sam zadovoljan, ali i iznenađen. Očekivao sam da ću biti brži na poligonu, ali nisam očekivao da ću na cesti biti tako dobar – kaže Josipović koji, veli, studiranju strojarstva zahvaljuje na tehničkom znanju koje mu je pomoglo da vozi što štedljivije. Ništa manje sretni nisu bili ni Kranjčec i Milinović. 
 - Ja sam prosto oduševljen. Nisam mislio da ću tako dobro proći. Jako sam zadovoljan i drago mi je da sam sudjelovao – veselo će Milinović. 
Mjerenje potrošnje i spretnosti radio je Ivan Cvetković iz tvrtke Ekomobilis, koji je zadovoljan ovom, nikad neizvjesnijom utrkom. 
- Drago mi je da ima više mladih ljudi, više je i cura, imali smo mlade ljude koji su pokazali znanje – kaže Cvetković. Za vožnju su poslužili Renaultovi automobili, električna „ljetpotica“ Zoe i već dobro poznati „benzinac“ Clio. Još su dva Renaultova primjerka, Megane Grandtour E-TECH Plug-in hibrid i Twingo Electric bili izloženi na parkingu King Crossa, a već postojeći vozni park „upotpunila“ su i vozila koja su predstavili zagrebački policajci.

Presretač opremljen uređajem za mjerenje brzine i policijski motocikl često su viđeni u gradu, a predstavnik MUP-a Božidar Jagušt objašnjava da se radi o vozilima kojima se policajci često služe u svakodnevnom obavljanju nadzora i upravljanja prometom.


- Kao i prethodnih godina, odazvali smo se na poziv Večernjeg lista ovom događaju – kazao je Jagušt. U projektu su sudjelovali i partneri poput HEP-a koji „Vozi eko“ podržava od početka, a posjetitelji su na parkingu mogli uživati i u nekoliko atraktivnih aktivnosti koje su osigurali drugi. Centar za vozila Hrvatske (CVH) tako je izložio svoju mobilnu stanicu, a tko je to htio, mogao je ondje obaviti besplatan tehnički pregled vozila. 

- Došlo ih je oko dvadeset, troje ih je bilo neispravno. Za najbolje održavanje vozila imamo jedan savjet – slušajte majstora!  - kazao je kroz smijeh Kristijan Belobrajdić, koji ima posao nadzora teničke ispravnosti vozila. Cijeli program vodio je HRT-ov voditelj Ognjen Golubić.

Odlična zabava ne bi bila moguća, naravno, bez dobre atmosfere koju je svojom glazbom održavao DJ, za okrepu se pobrinula Cedevita, a da se odlično provedu i oni najmlađi, pomogli su animatori iz Maskote.hr koji su djecu zabavljali kutkom za crtanje, mini-poligonom u akumulatorskim autićima. 

Ključne riječi

Komentara 2

BA
banini
18:07 10.05.2021.

Nije govno nego se pas posra-stara narodna ! Nije važno kako se zove važno je da se ubere. Država najprije da neku siću, a onda na drugoj strani to višestruko nadoknađuje.

BI
biyatch
22:47 08.05.2021.

Nije Tomislav Kranjčec, nego Zvonimir Kranjčec..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije