Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOST

Vozačima zatečenim s 1,5 promila treba uzeti dozvolu na godinu i pol

policija cajkani žace murci
Marijan Sušenj/PIXSELL
06.11.2013.
u 10:00

Kazna do 15.000 kuna, triježnjenje u policiji, gubitak vozačke dozvole

Novčane kazne od 700 do 15.000 kuna, ovisno o izmjerenim promilima, sati triježnjenja u policijskoj postaji te mogućnost gubitka vozačke dozvole na rok od mjesec dana do dvije godine odnosno zatvora do 60 dana. Sve navedeno mogu zaraditi vozači koji nakon ispijene čaše previše sjednu za upravljač. U danima pred nama, uoči Martinja, izgledi da ih zbog alkotestiranja zaustavi prometni policajac još su i veći jer MUP će od 8. do 11. studenoga intenzivnije kontrolirati eventualnu alkoholiziranost vozača. Lani je za istovjetne akcije 960 vozača bilo pod utjecajem alkohola, a svaki peti imao je više od 1,5 promila.

- Već kod prvog nalaženja 1,5 promila trebalo bi vozača uputiti na liječenje od alkoholizma. Za količine iznad jednog promila, koliko je promila izmjereno, na toliko vozaču treba uzeti vozačku dozvolu i toliko vremena treba biti u Klubu liječenih alkoholičara - istaknuo je alkoholog dr. Darko Breitenfeld na okruglom stolu o problemu alkohola u prometu, kojeg je organizirao Zbor automobilskih novinara.

Granica od 1,5 promila nije izabrana slučajno, jer za većinu poginulih ove godine u nesrećama kojima je prethodilo ispijanje alkohola krivi su vozači s više od 1,5 promila. Rizik od prometne nesreće sa smrtnom posljedicom raste proporcionalno promilima u organizmu. Vozač sa 0,5 promila, istaknuo je Nenad Zuber iz HAK-a, ima dva puta veće izglede za smrtonosnu nesreću od trijeznog vozača. Vozaču s jednim promilom šanse za smrt na cesti su deset puta veće, a onaj s 2,0 promila ima100 puta veće izglede da ubije sebe ili drugog sudionika u prometu. Opravdanja za vožnju u pijanom stanju nema.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije