Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAK-OVA ANKETA

Vozači tvrde da brinu o autima, a neke stvari uopće ne rade

snijeg
Foto: Owen Humphreys/Press Association/PIXSELL
1/2
04.02.2015.
u 14:20

Čak 23,3% ispitanika uopće na provjerava ispravnost akumulatora prije zime

Vozači su skloni tvrditi da brinu o automobilu, a zapravo neke stvari ne rade uopće ili ne u dovoljnoj mjeri - zaključuju u HAK-u na temelju ankete provedene na svojim stranicama od 15. prosinca do 5. siječnja, u kojoj je sudjelovalo 616 posjetitelja.

Većina sudionika ankete, njih 91 posto, smatra da su vozači koji redovito brinu o svojem automobilu. Međutim, njih 10,5% ne odlazi redovito kod svog mehaničara provjeriti stanje automobila, a čak 23,3% uopće na provjerava ispravnost akumulatora prije zime, ističu u HAK-u. S druge strane čak 91% sudionika provjerava otpornost na smrzavanje rashladne tekućine prije zimskog razdoblja, u servisu (52%), ili sami (39%), što znači da je spoznaja o vrlo štetnom utjecaju smrzavanja rashladne tekućine na motor očito raširena među našim vozačima.

Foto: HAK

Visokih 77 posto sudionika koristi zimske gume na svim kotačima i u tome, očekivano, prednjače oni iz kontinentalne Hrvatske. Na ljetnim gumama zimi vozi 7% sudionika, od čega 76% njih dolazi iz Istre i Primorja te Dalmacije. Cjelogodišnje gume ima 11 posto sudionika, a zimske samo na pogonskim kotačima njih 5 posto. Usto 6% sudionika uopće ne vodi računa o stanju guma i dubini profila.

Strugalicu za led ima gotovo 90 posto sudionika, a 50 posto ih ima tekućinu za odmrzavanje brava i vjetrobranskog stakla. Relativno je veliki broj sudionika koji ima u pričuvi lance za snijeg (44%).

Što se tiče navika pranja automobila, koje je zimi važno jer sol kojom se posipavaju ceste u kombinaciji s vlagom stvara idealne uvjete za progresiju korozije, najveći broj sudionika (39%) pere automobil jednako često kao i u ostatku godine. Češće nego inače u praonicu odlazi njih 23%, dok 40% odlazi rjeđe nego inače ili čekaju ljepše vrijeme svjesni da će automobil ionako brzo uprljati.

Komentara 1

IK
ikonoklast
15:06 04.02.2015.

kak ce vodit brigu kad su stalno ina internetu a sta je najgore neznaju ni di je akumulator kak sam upoznat sa svime

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije