Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krađe u porastu

Vozači, oprez! Ovaj dio automobila sve je češće na meti lopova

automobili
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.01.2020.
u 13:39

Cijena paladija na tržištu je veća, a to dobro znaju kradljivci koji iz automobila vade katalizatore koji, između ostaloga, sadrže taj vrijedni metal

Na tržištu paladija, rudija i platine okreće se veliki novac, a potražnja za tim materijalima sve je veća.

Znaju to dobro i kradljivci zbog kojih je u porastu broj krađa katalizatora iz automobila. Naime, katalizator sadrži upravo te skupe materijale pa su automobili i ostala vozila sve češće na meti. S obzirom na to da je riječ o predmetu koji stane u običnu torbu, puno ga je lakše ukrasti od samog automobila.

Jedna osiguravajuća kuća u Velikoj Britaniji bilježi povećanje prijava na krađu katalizatora u vozilima – i to deset puta, uspoređuju li se siječanj i listopad 2019. godine, piše HAK Revija.

Do katalizatora lopovi lako dolaze budući da ih je jednostavno izrezati i odvojiti od ostatka ispušnog sustava. Već su se javili neki vozači kojima su katalizatori otuđeni dvaput ove godine. Inače, katalizator pomaže konvertirati štetne plinove iz motora, odnosno osigurati čišći ispuh, no kradljivci iz njega vade paladij, sivobijeli žilavi metal koji dobro apsorbira vodik pa se zato koristi kao katalizator. Cijena za uncu paladija (jedna unca = 28 grama) danas iznosi od 1300 do 1500 dolara pa ni ne čudi što su baš katalizatori na meti lopova.

VIDEO Muškarac pere automobil na oluji

Komentara 20

DU
Deleted user
16:30 01.01.2020.

Ovaj list misli da se štampa u VB.Novinar neka uđe u mesnicu i kupi uncu parizera.Ja odem par milja do benzinske postaje i natočim dva galona benzina.i platim sa funtama.

OZ
ozibiskup
17:00 01.01.2020.

Još je samo trebao pojasniti koliko tako lopov zaradi na jednom katalizatoru!

SL
slatix
14:17 01.01.2020.

Novine dođu lopovima kao oglas -nudim posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije