Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uključuje i bicikliste

Vozači, ne zaboravite na promjenu u prometu. Od danas biste zbog ovog mogli biti kažnjeni

Dnevna svjetla na automobilima obavezna od 1. studenoga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.11.2020.
u 17:55

Dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima obvezna su od 1. studenog do 31. ožujka

Prošli je vikend, u noći s 24. na 25. listopada, započelo zimsko računanje vremena, no taj datum, po odluci iz 2018. godine, nije označavao i početak korištenja dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju. Ono je započelo danas, 1. listopada, a trajat će sve do 31. ožujka. 

Do promjene u početku korištenja dnevnih svjetala došli je promjenom odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 70/2019.).

"U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna", poručila je policija koja napominje kako su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. 

Odluka obuhvaća i bicikliste koji od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Hazl113
Hazl113
19:39 01.11.2020.

Novi automobili mlađi od 5 god. imaju serijski ugrađena dnevna LED svjetla. Pale se automatski čim se auto upali. Samo imaju jednu manu. Rijetko koji modeli imaju mogućnost u izborniku izabrat da se kod dnevnih prednjih svjetla pale i stražnja. To su danas sve LED svjetla koaj bi trebala trajat dok traje auto, a to znači doživotno.

Avatar ucjena
ucjena
18:12 01.11.2020.

tko ne vidi vozilo bez svjetala po danu neće a ni sa svjetlima, a drugo sunce sija a dolazi ti ususret vozilo sa ksenonima, zasljepite te kao i noču, pa što onda vidiš? neka ćudna pravila, isto je pojas u gradu, neke to zemlje nemaju imaju samo one žedne kažnjavanja.

PI
Picrypto
17:58 01.11.2020.

Probajte rudariti Pi, ništa vas ne košta. Ljudi su bili skeptični i kad je Bitcoin krenuo... Ovo je novo, dostupno svakome tko ima mobitel, tko krene na vrijeme možda nekaj i bude. Skinite Pi aplikaciju na mob, stavite pozivni kod KrunoSamobor (ne ide bez nekog pozivnog koda) i to je to. Ovdje vam je link https://minepi.com/KrunoSamobor Jednom svaka 24 sata morate potvrditi da niste robot, to je sve. Nije nikakva prevara, u Zagrebu već mozete popiti kavu i kupiti jaja za Pi 😂 Proguglajte o čemu se radi ako ne vjerujete, što nas je više to je bolje, prije ce Pi dobiti vrijednost i zapoceti trgovanje 👍🏻

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije