Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiže 5 noviteta

'Povijesna odluka': Novi modeli Volva bit će potpuno električni

Volvo XC90
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL
06.07.2017.
u 09:08

Volvo će između 2019. i 2021. godine uvesti pet potpuno električnih modela

Svi novi auti koje Volvo predstavi od 2019. godine bit će djelomično ili potpuno na električni pogon, što u ovoj tvrtki nazivaju povijesnom odlukom koja će označiti kraj proizvodnje modela koji imaju samo motor s unutarnjim izgaranjem.

Volvo će između 2019. i 2021. godine uvesti pet potpuno električnih modela te osigurati da ostatak ponude automobila s konvencionalnim benzinskim i dizelskim motorom ima i neku vrstu hibridnog motora. Volvo je prvi veliki proizvođač automobila koji se odlučio na ovako značajan potez, piše Guardian.

Predsjednik uprave Volva Håkan Samuelsson rekao je kako je ova odluka reakcija na zahtjeve kupaca za električnim autima, ali i način koji će švedskoj tvrtki u vlasništvu kineskog Geelyja omogućiti ispunjavanje kriterija za emisiju ugljičnog dioksida.

Komentara 9

BI
Biouskoli91
11:19 06.07.2017.

Zasto naslov kaze jedno, a tekst drugo? Ah, da... VL 'nouinari'...

BU
BubyZG
13:39 06.07.2017.

Nije problem u električnim automobilima - efikasni su, dok stoje ne troše ništa, okretni moment nedostižan za sve motore sa unutrašnjim izgaranjem, problem autonomije i trajanja baterije će se vjerojatno riješiti - ali treba napraviti vrlo velike zahvate u elektroenergetskom sustavu da bi mogao opskbljivati rastuću količinu električnih vozila. Kada bi sva vozila u RH željeli prebaciti u električna, trebalo bi odmah sagraditi 20-tak elektrana veličine NE Krško ! A o izgradnji dodatnih trafostanica i dalekovoda bolje i ne govoriti. Npr. neka u jednoj ulici 50-tak vozila počne puniti akumulatore, to odmah zahtijeva dodatnu trafostanicu, a taj broj vozila ima svaki neboder u Novom Zagrebu ! Ali ipak, dodatno treba demistifcirati jednu tvrdnju, da su električna vozila ekološka ! NISU, jer tu struju treba negdje i proizvesti, a priče o solarnim panelima i vjetroelektranama koje bi mogle prozvesti količinu struje kao 20-tak NE Krško ne drže vodu. Dakle, zagađenja će biti i dalje, samo će biti koncentrirana u elektranama, a ne da mi tisuće auspuha dimi u nos.

FR
franjo
09:40 06.07.2017.

Šveđani imaju hladne glave , i najbolji sistem na svijetu i sigurno znaju što rade. Elektro Auto je budućnost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije