Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usporedili smo

Veliki servisni lanci jeftiniji od malih lokalnih majstora

automehaničar
Foto: ilustracija
20.02.2015.
u 18:00

Neostar i Molydon obavljaju izmjenu ulja za 350 kuna, dok u ovlaštenim servisima stoji čak do 672 kune, ali ima i akcijskih cijena pa za Opel Astru u Zaboku izmjena stoji 299 kn

Izmjena motornog ulja najosnovniji je dio održavanja automobila, koju svi vozači u svojim vozilima moraju obaviti svakih 10.000 do 30.000 km, ovisno o preporuci proizvođača.

Motorna ulja koriste se za podmazivanje različitih unutarnjih dijelova motora u vozilima, a glavna im je funkcija smanjiti trošenje dijelova motora.

Sintetička ulja najbolja

Usporedili smo cijene izmjene motornog ulja za automobile koji su prije šest godina bili najprodavaniji u Hrvatskoj, pa danas njihovi vlasnici nemaju u smislu jamstva obvezu odlaska u ovlašteni servis – Opel Astre, Škode Octavije i Renault Clia, i to u različitim radionicama, od ovlaštenih servisa, velikih lanaca neovlaštenih servisa, do lokalnih majstora u kvartovskim garažama. U cijenu izmjene ulja je uključeno od 3 do 4,5 litara ulja (ovisno o tome koliko propisuje proizvođač), filtar ulja i sama izmjena ulja.

Cijena ulja ovisi o njegovoj kvaliteti, a postoje tri osnovne vrste. Mineralna ulja, produkt destilacije nafte, su najjeftinija, ali u novim modernim motorima se više ne koriste jer nemaju dovoljno dobra svojstva. Polusintetičko ulje (npr. s 10W-40 oznakom za viskozitet) mješavina je mineralnih i sintetskih ulja i nude mnogo bolju učinkovitost. Sintetska ulja (npr. 5W-30) su umjetna motorna ulja i imaju najbolju učinkovitost.

Gdje je najbolje obaviti izmjenu ulja? Ovlašteni servisi su u načelu skuplji, kod nekih auta u našem istraživanju čak i dvostruko od neovlaštenih servisa i uz identično motorno ulje. Primjerice, u ovlaštenim servisima Škode izmjena ulja za Octaviju 1,9 TDI iz 2008. godine stoji 583 kune, dok u neovlaštenim servisima, Neostaru i Molydonu, s identičnim Shellovim sintetičkim uljem 5W-30 (razlika je samo što se u ovlaštenim servisima ulje toči iz manje kantice, a u Neostaru iz bačve) stoji 349, odnosno 350 kuna.

Veliki "jedu" manje

Veliki neovlašteni servisi su jeftiniji i u usporedbi s neovlaštenim kvartovskim serviserom, koji nam je izmjenu s uljem iste kvalitete ponudio za 510 kuna.

Veći servisni lanci, kako je pokazalo naše istraživanje, mogu ponuditi nižu cijenu od lokalnih majstora. Primjerice, Neostar servisi za sva tri automobila koja smo imali u analizi nude izmjenu ulja za 349 kuna, a kunu je skuplji Molydon. Nijedan kvartovski serviser nije nam mogao ponuditi takvu cijenu. Ali, oni za razliku od većih servisa nude i samo izmjenu motornog ulja, ako vi donesete svoje ulje koje ste sami kupili. Cijene za "ruke" iznose od 80 do 90 kuna.

>> Popravak oštećenog stakla od 150 kuna, a zamjenski vjetrobran stoji od 800 kuna

>> Vozači tvrde da brinu o autima, a neke stvari uopće ne rade

Komentara 9

Avatar softmoby
softmoby
12:05 22.02.2015.

ovog novinara je netko podmazao jer piše neistine, čista reklama, bačve s uljem su jedno, a originalno pakiranje nešto sasvim drugo i nikada ne bih da mi se u auto toči ulje iz bačve, pa full sintetičko ulje npr. Original BMW LL 04 SAE 5-30 košta cca 60 Kn u specijaliziranom dućanu + filter nekih 80 Kn i "kvartovski servis" ti za izmjenu uzme nešto sitno, tek da nije badave, pa mora i on nešto zaraditi bar za kruh, te velike lance, a pogotovo ovlaštene servise jer su gulikože !

MI
micko3
21:43 21.02.2015.

problem servisa, najprije ti ostave litru starog ulja a kad vidim bačvu padne mi mrak na oči, bačva puna taloga i tko zna kakvo je ulje unutra. Kupim 5 l. sintetike + filter to je oko 300 kn i u svojo garaži za pola sata promjenim i godinu dana sam miran.

ST
sttipe
21:06 21.02.2015.

tekst je reklama,ili ti laž... meni lokalac mehaničar minjanje ulja i filtera ulja naplati 20tak kuna...obavi to za 3 minute..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije