Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.11.2019. u 23:55

Treba li baš mali kupac biti taj kotačić koji će rabljeni auto – jer za novi u većini slučajeva nema – tražiti u hrvatskim oglasnicima, da bi tu za isti novac kupio manji, a stariji (nesigurniji) od onoga koji se nudi u njemačkim oglasnicima? Ne, ne treba

Davanja veća nego u zemljama u okruženju, zapravo veća od onih u većini europskih država, Hrvatsku su i vlastitim građanima učinila nekonkurentnom. Stoga ne treba osuđivati nikoga tko preko granice posegne za povoljnijim proizvodom, bilo da je riječ o rabljenom automobilu, gumama ili nečem trećem. Jasno, kupi li se proizvod u drugoj državi, drugoj državi punimo proračun, u drugoj državi potičemo zapošljavanje.

No, čini li nas potraga za načinom da vlastiti kućni budžet rastegnemo tako da njime uspijemo pokriti sve što nam je neophodno manjim domoljubima nego da se zadužimo preko mogućnosti kako bismo kod domaćih trgovaca kupili, konkretno, gume, auto, dijelove? Treba li baš mali kupac biti taj kotačić koji će rabljeni auto – jer za novi u većini slučajeva nema – tražiti u hrvatskim oglasnicima, da bi tu za isti novac kupio manji, a stariji (nesigurniji) od onoga koji se nudi u njemačkim oglasnicima? Ne, ne treba.

Pokrenuti se ovdje trebaju veliki kotači, oni koji sastavljaju formule za izračunavanje poreza, koji određuju kome će se i kakvi poticaji isplaćivati. Kad oni poštenije poslože stvari od vrha, srednji i donji dio ljestvice automatski će se posložiti.

Pogledajte video najgore parkiranih auta na hrvatskim cestama:

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
06:19 26.11.2019.

Tu lijeka nema jer PDV, u strašnom iznosu 25 %, je najviše lak "plijen" za Poreznu odnosno dostatno čučati i motriti blagajne marketa da bi se taj (indirektan, dakle na potrošnju) porez prikupio. A oni su lijeni, prvenstveno - u taj "žanr" idu i trošarine, koje je čak lakše ubrati jer se a priori plaćaju. Dakle, ne čudi što je udio PDV u porezu najviši u Hrvatskoj, od svih članica EU kad ide ruku pod ruku s našim mentalitetom "češanja" ne smijem napisati čega. Posljedično, RH kao država gdje je ogroman postotak ozemlja max 1 h udaljen od granice - gubi velik novac jer naši građani odlaze u inozemstvo kupovati, a strancima je RH preskupa - iako BiH i Srbija imaju pravo na tax free i dalje, ipak reputacijska šteta koju trpi Hrvatska u medijima i njih odvraća. Ljudi moji, gledajte šampione na listi poreznih dužnika - umjesto da to Porezna skriva kao zmija noge oni ponosne objave svoje "kompleksne slučajeve" gdje nema tko ih nije zafrknuo za milijunske iznose poreza - dok oni omađijano zure u PDV i trošarine. I nije ih sram!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije