Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekološki auti

Uz ispuh, trebalo bi gledati i podrijetlo energije

Foto: green ncap
28.07.2019.
u 17:13

Nepravedno je aute ocjenjivati samo po emisiji plinova

Što je ‘zelenije’, to je modernije, opći je stav bez obzira na promatrano područje. Kao poželjni se pritom, uz ekološki proizvedenu hranu i odjeću, u prvi plan guraju električni automobili. U zeleni je vlak uskočio i međunarodni konzorcij sastavljen od gomile institucija, tvrtki i autoklubova, a s ciljem testiranja ispušnih plinova automobila. Nema u tome ništa loše, dapače, ljudi trebaju znati koliko je zapravo u ekološkom smislu čist automobil kojeg kupuju, koliko štetnih tvari ostavlja za sobom.

No, također bi im trebalo dati potpunu sliku, a ta je da ispušni plinovi koji su nusprodukt rada motora s unutarnjim sagorijevanjem nisu jedini eko otisak kojeg automobili ostavljaju. Stoga je nepravedno ocjenjivati ih samo kroz prizmu emitiranih štetnih plinova, a pod tepih gurati neekološke načine proizvodnje, primjerice, baterija ili električne energije. No, u nadi da će Green NCAP, program za čišće automobile, naći način da i tu komponentu obuhvati svojim istraživanjima te da kupce informira o ekološkoj komponenti čitavog životnog ciklusa pojedinog vozila, donosimo rezultate druge etape njihovih testiranja.

Mercedes-Benz C220d 4MATIC i Renault Scenic dCi 150, oba s dizelskim motorima, dobili su po tri od maksimalnih pet zvjezdica. Audi A4 Avant g-tron, prvi testirani plinom pogonjen automobil, također je dobio tri zvjezdice. Opel Corsa pogonjena 1,0 benzincem dobila je četiri zvjezdice, a električni Nissan Leaf, očekivano, pet zvjezdica.

Komentara 1

Avatar VinkoL
VinkoL
17:36 28.07.2019.

Proizvodnja struje koju potroši takav moderni autek deset puta više zagađuje atmosferu nego stari benzinac bez katalizatora. Nuklearke, termoelektrane... jako čisto, kaj ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije