Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alkohol

Uoči Martinja: Zbog pijanih vozača poginulo više od 80 ljudi

'07.11.2009, Zagreb, Hrvatska - Povodom Martinja policija u prometu provodi akciju testiranja na alkohol i opojne droge. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
06.11.2012.
u 10:25

S promilom alkohola u krvi rizik da ćete izazvati prometnu nesreću je sedam puta veći, a sa 1,4 promila vjerojatnost je 20 puta veća

Krštenje mladog vina predstojećeg će se vikenda slaviti diljem Hrvatske. Nažalost, popularno Martinje mnogim vozačima nije jedini povod da nakon ispijanja alkoholnih pića sjednu za upravljač automobila. U prvih devet mjeseci ove godine u vožnji pod utjecajem alkohola policija je uhvatila 29.566 vozača.

Oni su skrivili 3628 nesreća u kojima je poginulo 79, a ozlijeđeno 2270 osoba. Prema tome je vožnja pod utjecajem alkohola, uz brzinu, najopasnija i najpogubnija za sve sudionike u cestovnom prometu.

Stručne analize pokazuju da već i male količine alkohola u krvi (od 0,2 promila) mogu nepovoljno djelovati na vozača, pogotovo ako nije navikao piti alkoholna pića. Povećava se samopouzdanje i smanjuje osjećaj odgovornosti, a istovremeno se usporava reakcija vozača.

Ispitivanja pokazuju kako se sa 0,5 promila alkohola u organizmu rizik od nastanka prometne nesreće udvostručuje, sa 0,8 promila učetverostručuje, a sa 1,0 promila alkohola u krvi rizik da ćete izazvati prometnu nesreću je sedam puta veći. Kod 1,2 promila rizik je deset, a pri 1,4 promila čak 20 puta veći.

U kakvom je stanju i koji je rizik od prometne nesreće imao 49-godišnji vozač iz Slunja koji je prije desetak dana uhvaćen pod utjecajem 4,60 promila alkohola u krvi i to u vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, možemo lako zaključiti. Iznos novčane kazne za vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola povećava se s povećanjem koncentracije alkohola i kreće se od 700 kuna za koncentracije do 0,5 promila pa sve do 15 tisuća kuna za koncentracije više od 1,5 promila.

Vozač s nedopuštenom koncentracijom alkohola isključuje se iz prometa te mu se, kao mjera opreza, oduzima vozačka dozvola na najviše osam dana. Sankcija za odbijanje ispitivanja alkoholiziranosti jednaka je kao u slučaju vožnje s maksimalnim koncentracijama alkohola.

Komentara 12

Avatar MK
MK
10:45 06.11.2012.

"Zbog pijanih vozača poginulo više od 80 ljudi..." ...ministar Rajko Ostojic, sada bi rekao "poginulo vise od 80 teenager-a"!

Avatar niko_svetinja
niko_svetinja
18:36 06.11.2012.

InfoMan ne lazi Ja zivim u USA, i nije ti to tako kako ti kazes. Naime u USA mozete registrirati auto a da nemate osiguranja. Dosta ih je mladjih i siromasnih koji uopce nemaju osiguranja. Zakonski to moras imati, pa kada te uhvati policija da nemas platis kaznu 700-1000 $. Medjutim kada imas nesrecu sa nekim od takovih, sve sto ti ostaje tuziti ga privatno sudu, sud ce vjerovatno presuditi u tvoju korist, ali ako taj netko nema para sud odredi da ti placa recimo 15-20$ mjesecno pa tko zna koliko ce to trajati, znaci ako nemas kasko popravljaj sam. Dosta mo je ovih sto samo lazu Hrvatima da je u USA sve idealno. Ima dosta dobrih stvari ali ima ih vise losijih nego u Hrvatskoj. Prestanite lagati tako da ljudi misle da je ovamo samo zagrabit. Ako pricamo o Njemackoj to je druga prica, i daleko je bolje tamo nego li u USA. Hrvati ne nasjedajte na price ovih poltrona, kao sto sam ja nasjeo pa sam sada u ovoj drzavi, Hebo je Columbo koji ju otkrio. Bog!!!!

SI
silversurfer22
10:42 06.11.2012.

..a koliko nesreća skrive trijezni vozači ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije