Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIK INTERES

Uber od danas i u Rijeci: Zaprimljeno 14.000 otvaranja aplikacije

Uber
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL
1/4
17.08.2017.
u 16:14

Uber od danas službeno dolazi u Rijeku, sedmi grad u Hrvatskoj gdje će biti dostupne usluge uberX, uberSELECT i uberVAN

Uber od danas službeno dolazi u Rijeku, sedmi grad u Hrvatskoj gdje će biti dostupne usluge uberX, uberSELECT i uberVAN. 

Riječani i brojni turisti koji dolaze u taj grad pokazali su nevjerojatan interes za Uberom. Upravo zbog ovog velikog interesa, kao i zbog turističkog procvata Rijeke, Uber želi svima omogućiti pristup dodatnoj opciji kretanja kroz grad. 

“Nevjerojatna brojka od 14 tisuća otvaranja Uberove aplikacije bila je poziv koji nismo mogli odbiti i zato nam je drago što ćemo s našom uslugom povezati još jedan grad u Hrvatskoj. Dolaskom Ubera u Rijeku, u narednim mjesecima, stvorit će se najmanje 300 novih radnih mjesta u tvrtkama i obrtima partnera - vozača. Sigurni smo da će naša usluga pojednostaviti kretanje mnogim Riječanima, ali i turistima koji će ovo ljeto provesti na hrvatskoj obali” rekao je Davor Tremac, generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu.

Prva osoba koja se vozila Uberom u Rijeci - riječki nulti putnik (Rider Zero) bio je poznati glazbenik Neno Belan koji i inače koristi Uber u Hrvatskoj te mu je jako drago da će biti dostupan i u njegovom rodnom gradu. 

U Rijeci će biti dostupna usluga uberX, dok svi oni koji žele dodatnu udobnost i kvalitetu u prostranijim vozilima s najbolje ocijenjenim vozačima mogu odabrati uberSELECT. Usluga UberVAN namijenjena je većim grupama ljudi do osam korisnika koji putuju zajedno. 

U gradskoj zoni cijene usluge uberX bit će 6 kune za start, 3 kune po kilometru i 0.4 kuna po minuti vožnje. Minimalna cijena vožnje je 10 kuna. U prigradskoj zoni, cijena će biti 9 kuna start, 5 kuna po kilometru i 0.5 kuna po minuti vožnje, a minimalna cijena će biti 15 kuna. 

Za UberSELECT i UberVAN cijena će biti ista u gradskoj i prigradskoj zoni. Odnosno 11 kuna start, 6.5 kuna po prevoženom kilometru i 0.65 kuna po minuti vožnje uz minimalnu cijenu vožnje 20 kuna. Za UberVAN cijena starta će biti 13 kuna, 8.5 kuna po prevoženom kilometru i 0.8 kuna po minuti vožnje. Minimalna cijena vožnje je 25 kuna. Sve navedene Uberove usluge bit će dostupne od Brseča do Selca i na otoku Krku. 

Kao posebnu pogodnost, svim postojećim i novim korisnicima u Rijeci Uber poklanja besplatne 4 vožnje, svaku u vrijednosti do 20 kuna, od danas do nedjelje u 23 sata.
 
Jedino što je potrebno napraviti je unijeti promotivni kod CIAORIJEKA prilikom naručivanja vožnje.

Rijeka - odličan primjer početka liberalizacije tržišta 

Rijeka ima liberalizirano tržište koliko je to moguće u okviru postojećeg Zakona čime je učinila odličan prvi korak kojim je osigurala povoljniju cijenu kretanja kroz grad. Međutim, na razini države je potrebno napraviti idući korak koji bi bio u skladu s pozitivnim primjerima regulativa za 21. stoljeće - a to je potpuna liberalizacija kroz uvođenje nove kategorije, predugovoreni prijevoz.

Potpuna liberalizacija znači da bi se trebalo onemogućiti dvostruka administracija s licencama koje se izdaju na razini države i dozvolama koje se izdaju na razini gradova. “Duplo izdavanje licenci i dozvola je nepotrebno, jer je dugotrajan proces, ostavlja prostor za lokalnu korupciju i ograničava poduzetništvo. Isto tako, za uspješan rast cjelokupne industrije potrebno je ukloniti zastarjela pravila poput određivanja minimalne ili maksimalne cijene - jer to u konačnici znači veće cijene prijevoza za građane. Uprava Rijeka je dobar primjer koji dokazuje da liberalizirano tržište odlično funkcionira, a ukidanjem administrativnih barijera može se stvoriti još više radnih mjesta u području prijevoza putnika osobnim automobilima”, istaknuo je  Davor Tremac, generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu. 

Također, nova regulativa trebala bi omogućiti izbor metode obračunavanja cijene, bilo to GPS-om ili predugovaranjem cijene s ponuđačima usluge, a ne kao jedinu metodu ostaviti taksimetar. Potrebno je ukloniti i postojeći uvjet stručne osposobljenosti kroz trogodišnju školu - dovoljno je posjedovati vozačku dozvolu B kategorije te iskustvo vožnje od najmanje 3 godine. I na kraju treba dodati i redovni liječnički pregled i napredni tečaj sigurne vožnje.

Potpuna liberalizacija sukladno preporukama Europske komisije povećava izbor za krajnjeg korisnika te stvara najmanje 15.000 novih radnih mjesta, smanjuje vrijeme čekanja za vozilo i ne ograničava sloboda kretanja.

Komentara 4

CV
CVILIDRETA
19:31 17.08.2017.

U ovoj državi samo kriminal i bezakonje prolazi,zna se da rade nezakonito i dalje rade i nitko ništa ne može.Sramota.

BU
burza
17:55 17.08.2017.

Vlada izjavila da rade protuzakonito tko je tu lud mi koji postujemo zakon ili oni onda mi neka netko veli POSTUJZakone bez veze sabor trosi dnevnice samo neka pita uber sta da rade

ST
stefj
16:45 17.08.2017.

Hm, veliko stilizirano U ordinira po Rijeci? Sad ćemo opet slušati o Ustaškim zmijama koje mile ulicama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije