Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konačno

U pogon puštene prve tri punionice za električne aute na hrvatskim autocestama

Zagreb: Puštena u rad prva punionica za e-automobile na autocesti
Foto: Mladen Milčić
1/3
25.04.2019.
u 06:00

Punionice su postavljene uzduž koridora Transeuropske prometne mreže i povezivat će ključne hrvatske prometne koridore

Konačno! Prošlog su tjedna u pogon puštene prve tri punionice za električne automobile na hrvatskim autocestama i tako bitno olakšali putovanje automobilima na struju. Pogotovo je to značajno zbog turista koji dolaze u Hrvatsku, a sada će po prvi put u turističkoj sezoni moći putovati autocestom električnim automobilom i puniti baterije bez da trebaju izlaziti s autoputa.

Prve punionice za električne automobile na našim autocestama otvorio je Tifon pod brendom MOL Plugee na svojim benzinskim pumpama Draganić sjever i Draganić jug na Autocesti A1 između Zagreba i Karlovca i na benzinskoj postaji Ravna Gora na Autocesti A6 Rijeka-Zagreb (moguć pristup iz oba pravca). Riječ je o prvim brzim punionicama za električna vozila (podržavaju brzo punjenje te sve relevantne standarde punjenja AC i DC).

Punionice su postavljene uzduž koridora Transeuropske prometne mreže i povezivat će ključne hrvatske prometne koridore.

Do kraja svibnja Tifon će u rad pustiti i brze punionice na svojim prodajnim mjestima na Dobri (na autocesti A1 neposredno prije čvora Bosiljevo) i Jasenicama (na autocesti A1 prije tunela Sveti Rok gledano s juga). Spomenuti uređaji dio su projekta NEXT-E koji se sufinancira kroz program Europske unije pod nazivom Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF), a u kojem Tifon sudjeluje kao član MOL Grupe.

MOL Plugee brze punionice na Tifonovim prodajnim mjestima podržavaju sve relevantne standarde punjenja (AC i DC), čime se omogućuje punjenje različitih vrsta električnih vozila, i to u trajanju od 2 do 3 sata uz AC punjenje odnosno 30 minuta uz DC punjenje. Korištenje punionica bit će besplatno prvih mjesec dana od njihova puštanja u pogon (do 16. svibnja), nakon čega će se normalno (AC) punjenje naplaćivati 54,90 kuna, a brzo (DC) 74,90 kuna po sesiji punjenja.

Pogledajte video o tome kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina:

Ključne riječi

Komentara 2

AA
aabbcc
11:26 05.05.2019.

Cijena struje bi trebala biti u Kw/h a samo sat/kn je nista jer baterije i punjaci mogu biti razliciti ...

AD
adler77
06:37 25.04.2019.

Nije ni jeftino punjenje to

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije