Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje konzultantske kuće Horváth

U EU do 2030. više e-vozila nego u SAD-u i Kini

Electric car models of the Volkswagen Group are parked outside the company's production plant, in Zwickau
Foto: MATTHIAS RIETSCHEL/REUTERS
1/2
24.06.2022.
u 07:24

S porastom broja e-vozila, raste i potreba za električnom energijom, kao i različitom ponudom usluga za punjenje tih vozila

Sve skuplja motorna goriva dodatno će ubrzati elektrifikaciju voznog parka osobnih vozila u EU, pa će prodaja električnih automobila već do 2030. godine činiti više od pola ukupne prodaje automobila u EU.

Za pokretanje procijenjene flote 60 milijuna električnih vozila 2030., bit će potrebno osigurati više od 180 TWh električne energije, pokazalo je istraživanje nezavisne konzultantske kuće Horváth. S trećinom e-vozila u ukupnom voznom parku osobnih vozila, EU će postati globalni lider, s više električnih vozila od SAD-a (20 mil.) i Kine (40 mil.).

- Automobilska industrija je usred velike transformacije jer s jedne strane imamo pad potražnje za komponentama i vozilima pogonjenim motorima s unutarnjim izgaranjem, dok proizvođači komponenti za električne baterije i električna vozila bilježe sve veći rast potražnje. Najveće prilike u ovoj fazi vidimo u razvoju tržišta punjenja električnih vozila, a u drugoj fazi i različitih usluga mobilnosti - istaknula je Maria Boldor.

S porastom broja e-vozila, raste i potreba za električnom energijom, kao i različitom ponudom usluga za punjenje tih vozila. Vrijednost tržišta punjenja tih vozila u EU će do 2030. premašiti 45 milijardi eura i do 2040. sto milijardi eura, kazali su iz Horvátha. Čak 75% tog tržišta odnosi se na usluge punjenja kod kuće i na radnom mjestu gdje je očekivano vrijeme punjenja preko 150 minuta. 

>> VIDEO U Zagrebu nikad više divljih svinja, Grad objavio kako se ponašati ako ih vidite

Komentara 1

DU
Deleted user
08:33 24.06.2022.

Znači neki bi morali stati u razvoju kako bi tekst u naslovu postao istina, naročito kad se spominje Kina. Ovo izgleda kao SF primjera radi: "Hrvatska će biti Švicarska", protkoli u Kiotu na smanjenje stakleničkih plinova i mnoga druga obećanja koja ne drže vodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije