Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOST U PROMETU

Trubljenje biciklistima i pješacima je poželjno, a u ovim situacijama spašava i od kazne

Jutarnja magla u Sisku
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
06.11.2021.
u 16:18

Osim u situaciji s biciklistima, zvučni signal poželjno je dati i kada djeca ne obrate pažnju na kretanje vozila

Iako većina vozača i pješaka nisu ljubitelji zvučnih signala u prometu tj. 'sjedanja na trubu', Zakon o prometu na cestama nalaže kako je to od velike važnosti, a u nekim situacijama može i spasiti život. 

Kako prenosi Revija HAK, od posebne je važnosti dati zvučni signal biciklistu koji se nalazi ispred vas, a kojeg planirate preteći. Iako Zakon nalaže da bi vozač automobila trebao u tim situacijama voziti opreznije, česte su situacije kada biciklisti ne signaliziraju u kojem smjeru planiraju skrenuti. 

Primjer takve situacije u kojoj je vozač bio kriv dolazi s Vrhovnog suda kada je došlo do prometne nesreće jer je vozač brzinom od 65,23 kilometara na sat pokušao preteći biciklista koji je u istom trenutku naglo skrenuo lijevo bez davanja znaka rukom i bez provjere nalazi li se iza njega automobil. 

- Vozač osobnog automobila mogao je očekivati nepravilno skretanje tužitelja na biciklu, pa je trebao voziti opreznije, te se nije trebao upuštati u pretjecati bicikliste ukoliko ga nije upozorio zvučnim signalom, a mogao je izbjeći nalet na biciklistu da je vozio dozvoljenom brzinom, stoji u presudi. 

Osim u situaciji s biciklistima, zvučni signal poželjno je dati i kada djeca ne obrate pažnju na kretanje vozila, kao i kada ulazite u uzak zavoj ili prijevoj izvan naselja na kojima je teško mimoići se. 

Zakon propisuje dužnost upotrebe zvučnog signala i kada vozite unatrag. Drugi sudionici možda ne očekuju da ćete voziti unatrag, zbog čega je osim svjetlosnog signala poželjno iskoristiti i trubu, a isto je u jednoj presudi potvrdio i Vrhovni sud: 

- Prema utvrđenjima suda nadalje proizlazi, da se prometna nezgoda dogodila u krugu dvorišta Opće bolnice Bjelovar, na prometnici predviđenoj za istovremeno kretanje pješaka i vozila, u trenutku kad se tužitelj kretao prema Odjelu ortopedije uz lijevi rub kolnog prilaza iza vozila, koje je započelo vožnju unatrag, pa je tužitelj zadnjim krajem vozila oboren na pod uslijed čega je zadobio iščašenje lijevog ramena i prijelom desne natkoljenice. Na temelju tako utvrđenog činjeničnog stanja kojeg ni navodi revizije ne mogu dovesti u sumnju pravilno su nižestupanjski sudovi zaključili da ne postoji doprinos oštećenika, jer on ni na koji način svojim ponašanjem nije doprinio nastanku štetnog događaja. Naime, tužitelj je stražnjem dijelu vozila bio okrenut leđima, tako da ga nije mogao vidjeti, a vozač nije davao nikakve znakove prilikom kretanja unazad, tj. upozorenje zvučnim signalom, a širina asfaltiranog puta kojim su se kretali i pješaci i vozilo iznosila je oko 3 metra, dok je širina samog vozila iznosila oko 2 metra, stoji u presudi. 

>> VIDEO Veliki redovi na Velesajmu, građani pohrlili na cijepljenje

Ključne riječi

Komentara 6

IR
irilovic
17:09 06.11.2021.

Ne znam čemu diskriminacija vozača motornih vozila, zašto i njima ne trubiti kod pretjecanja, zašto trubiti samo biciklistima. Ah da, nije zabilježen slučaj da vozač automobila kojeg se pretjecalo nije u "istom trenutku naglo skrenuo lijevo bez davanja znaka žmigavcemm i bez provjere nalazi li se iza njega automobil. " Tako nešto čine samo biciklisti, to Vrhovni sud jako dobro zna i mudro presuđuje.

Avatar salaso
salaso
19:02 06.11.2021.

prije je bilo zabranjeno trubiti u gradu..zakonom...učilo se u auto školi da se ne smije..i na ispitu je bilo bitanje da li se smije ili ne.....zhebano je to ti trubneš nijih sto se okrene i neko nešto promaši i etoo ti nesreće..zato je bilo zabranjeno..

DU
Deleted user
18:12 06.11.2021.

Upotreba trube je neprimjerno i neodgovorno ako nije u iznimnim situacijama gdje je zivot direktno ugrozen. zamisli kad bi svi trubili samo za "u slucaju"situacijama. Kakav bi to bio zivot gradjanima koji zive blizu cesta i u gradovima.Buka je zagadjenje kao i dim i smog.Trubiti u kanadi je znak bahatosti i ne kulture i ne gleda se na to pozitivno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije