Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugrožen opstanak

Trgovci očajni, na lageru stoji 350.000 dizelaša. Hoće li završiti i kod nas?

Ilustracija
Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS/PIXSELL
16.05.2018.
u 12:14

Karpinski apelira na njemačke vlasti da nešto učine, u prvom redu pomognu u razvoju hardvera koji bi vozila s Euro-5 normom prebacio u posljednju ekološku kategoriju Euro-6

Njemački trgovci automobila ovih se dana uvjeravaju da je teško prodati dizelaše, a Jürgen Karpinski, predsjednik Udruga njemačkih trgovaca vozila (ZDK), upozorava da je mnogima ugrožen opstanak.

"Dilerima trenutačno na lageru stoji 350.000 dizelaša. Nitko ih ne kupuje jer zadovoljavaju tek Euro-5 emisijske norme. Vrijednost ovih vozila je 4,5 milijarde eura, pa dileri svakodnevno gomilaju milijunske gubitke", kaže Karpinski, piše Radiosarajevo.ba.

Za plasman spornih dizelaša trgovci polovnjaka imaju zemlje u kojima nisu stroge ekološke norme poput, recimo, država zapadnog Balkana. Ali, u takvim zemljama kupci nemaju duboke novčanike za još uvijek skupe automobile s Euro-5 normom pa se radije odlučuju na jeftinije polovnjake koji ispunjavaju minimalni standard – najčešće Euro-4 normu.

Zato Karpinski apelira na njemačke vlasti da nešto učine, u prvom redu pomognu u razvoju hardvera koji bi vozila s Euro-5 normom prebacio u posljednju ekološku kategoriju Euro-6.

"To bi stabiliziralo tržište polovnjaka, umirilo kupce, pomoglo opstanak trgovaca rabljenih vozila, a bili bi ispunjeni i kriteriji zaštite čovjekove okoline", tvrdi predsjednik Udruženja trgovaca vozila Njemačke.

Ilustracija
1/32
Ključne riječi

Komentara 27

MA
majmudin
12:43 16.05.2018.

dajte te aute svercerima bosancima s Jakusevca da se napokon maknu sa golfa dvojke...

DE
deda1234
13:26 16.05.2018.

Da je tako onda bi cjene drasticno pale... A od kad je hajka cjene otisle gore...

VI
Vito
08:20 17.05.2018.

Trgovci očajni, na lageru stoji 350.000 dizelaša. Hoće li završiti i kod nas? ::: Kad bi mi ga prodali za onoliko eura koliko danas imam, a banke to ne mijenjaju u kune, odmah bi kupio jedan karavan. __ Ali ne, škrti i pohlepni žele više od vrijednosti "neželjenih" i praktički beskorisnih vozila pa nek im onda trunu na parkiralištu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije