Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.02.2018. u 13:17

Mnogim će automobilima deklarirana potrošnja, pa tako i emisija CO2 po WLTP-u biti veća nego što je bila po NEDC-u

Početak nove godine otvorio je nova poglavlja u mnogim područjima vezanima za automobilsku industriju. Najznačajniji je novi način obračuna trošarina, koji je donio niže cijene automobila. Za jedne je to pojeftinjenje znatno, za druge tek simbolično, ali bitno je da se na trošarinskom sustavu nešto počelo raditi.

Počelo, jer ova će priča tražiti nastavak. Od rujna će se, naime, i službeno početi provoditi novi, WLTP režim testiranja emisija štetnih plinova. Dosadašnji NEDC režim temeljio se na testiranjima u laboratorijskim uvjetima, dok se po novom režimu automobili testiraju u realnim uvjetima. To je dobra vijest za vozače, jer će imati točniju informaciju o prosječnoj potrošnji auta koji ih zanima.

Mnogim će automobilima deklarirana potrošnja, pa tako i emisija CO2 po WLTP-u biti veća nego što je bila po NEDC-u. I tu se nameće potreba nove korekcije trošarinskog sustava, koji se osim na vrijednosti vozila temelji i na emisijama CO2. Jer,ostane li u rujnu sve kako je danas, poskupljenje koje će neminovno pratiti veće vrijednosti CO2 emisija pojest će sadašnje pojeftinjenje. 

Urus, Jetta... Pogledajte najveće novitete detroitskog sajma automobila:

1/45

Komentara 5

BA
BakaMraz
14:27 07.02.2018.

A što mislite zašto je Vlada Bnedavno "grdno" pojefinila aute? Jer zna da će ih sad opet masno poskupjeti ne čineći ništa po pitanju novih mjerenja CO2!

HA
hacker
19:35 09.02.2018.

Trošarine za nove automobile ako zadovoljavaju Euro 6 normu treba u potpunosti ukinuti ako želimo zdraviju okolinu. Sustav trošarina u Hrvatskoj pogoduje uvozu rabljenih dizelaša zastarjele tehnologije kojih se u zapadnim članicama EU rješavaju. Trošarine koje su Hrvatskoj zamjenile carinuu definitivno nisu dobro rješenje, vozni park u HR je već sada prosječno star 14 godina a na cestama se kotrlja 450 000 vozila starijih od 20 godina...

MO
more456
08:10 08.02.2018.

Treba zabraniti uvoz smrdljivih VW.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije