Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PROBLEMIMA

Tesla zabilježio najveći kvartalni gubitak u povijesti tvrtke

Tesla Model 3
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
02.11.2017.
u 09:29

Dugoročna održivost tvrtke ovisi o Modelu 3 za široko tržište, čija početna cijena iznosi 35 tisuća dolara, upola manje od vodećeg Modela S, piše Reuters.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla zabilježio je u trećem tromjesečju najveći kvartalni gubitak u povijesti tvrtke, a poteškoće u proizvodnji narušile su planirani tempo proizvodnje novog Modela 3 sedan, izvijestila je ta kompanija u srijedu.  

Prema poslovnom izvješću, kompanija je u proteklom kvartalu zabilježila neto gubitak od 619,4 milijuna dolara u odnosu na dobit od 21,9 milijuna dolara u istom razdoblju lani. Prihodi tvrtke skočili su 30 posto, na 2,98 milijardi dolara.

Prošlog mjeseca Tesla je izvijestio da je u trećem tromjesečju isporučio 26.150 vozila, što je povećanje od 4,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no poručio je i da su 'uska grla' u proizvodnji onemogućila planirani tempo proizvodnje novog Modela 3. 

Kako navode u poslovnom izvješću, ciljani obujam proizvodnje tog automobila pomaknut je za oko tri mjeseca. Iako je postignut napredak u otklanjanju ''uskih grla'', teško je predvidjeti koliko će biti potrebno za saniranje svih problema u proizvodnji

Tesla Model 3
1/14

Tvrtka Tesla, kojoj je na čelu poduzetnik i milijarder iz Silicijske doline Elon Musk, prema najnovijim procjenama očekuje da će proizvoditi pet tisuća modela 3 tjedno do prvog tromjesečja iduće godine, dok je prvotni cilj bio prosinac ove godine.

Glavna prepreka s kojom se tvrtka trenutačno suočava odnosi se na liniju za proizvodnju baterija a, kako navode, potrebno je redizajnirati dio proizvodnog procesa

Zbog navedenih problema tvrtka je u trećem tromjesečju umjesto planiranih više od 1500 proizvela tek 260 Modela 3. 

Dugoročna održivost tvrtke ovisi o Modelu 3 za široko tržište, čija početna cijena iznosi 35 tisuća dolara, upola manje od vodećeg Modela S, piše Reuters.

Kompanija sa sjedištem u Pao Altu u Kaliforniji u 2018. planira proizvesti oko 500 tisuća automobila, uglavnom Modela 3s, što je šesterostruko povećanje u odnosu na razine iz 2016. godine.

Osim što će negativno utjecati na prodaju i priljev gotovine u tvrtku, problemi u proizvodnji Modela 3 mogli bi zabrinuti i više od 500 tisuća građana koji su uplatili polog za svoj primjerak automobila.

Zbog slabijih poslovnih rezultata nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Tesle pala je u srijedu u produljenom trgovanju na Wall Streetu gotovo 5 posto.

Pogledajte video: Top 10 najjeftinijih rabljenih automobila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije