Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RABLJENI AUTI

Svakom desetom autu vraćena je kilometraža i to za više od 43.000 km

Zagreb: Sajam automobila Jakuševac, najposje?eniji sajam te vrste u Hrvatskoj
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
06.12.2022.
u 13:28

U Hrvatskoj je situacija puno bolja nego u većini istočnoeuropskih zemalja, ali daleko zaostaje za onom iz zemalja Zapadne Europe

Indeks transparentnosti tržišta rabljenih automobila u Europi Hrvatsku je svrstao na 15. mjesto. Naime, platforma za izvještavanje o povijesti vozila carVertical provela je istraživanje kako bi identificirala države u kojima je kupnja rabljenog automobila najrizičnija. Istraživanje se temelji na stvarnim izvješćima o automobilima koje su kupci carVerticala kupili tijekom razdoblja od 12 mjeseci.

Prema tom istraživanju, tržište rabljenih automobila u Zapadnoj Europi transparentnije je nego ono u istočnoj. Ujedinjeno Kraljevstvo najtransparentnija je zemlja, od analizirane 23. Njemačka je na 2. mjestu s 12,6 posto vozila s vraćenom kilometražom i 21,3% oštećenih vozila. Iako je Njemačka najveći proizvođač automobila u Europi, 26,8% rabljenih automobila u tu se zemlju uvozi iz inozemstva. Srednjoeuropske zemlje poput Hrvatske, Češke, Mađarske i Slovačke nalaze se u sredini indeksa transparentnosti tržišta. Imaju visok postotak uvezenih, kao i veliki broj oštećenih vozila. Najmutnije je tržište u Latviji, gdje 23,6 posto svih vozila provjerenih na carVerticalu ima vraćenu kilometražu.

Većina automobila na istoku uvozi se iz zemalja poput Njemačke, Francuske ili Italije. Kada govorimo o transparentnosti tržišta rabljenih automobila, u Hrvatskoj je situacija puno bolja nego u većini istočnoeuropskih zemalja, ali daleko zaostaje za zapadom. Jedan od 10 automobila u Hrvatskoj ima vraćenu kilometražu, prosječan broj vraćenih kilometara je 43.913. Jasno je da je kupac auto s vraćenom kilometražom preplatio, a imat će i poteškoća s njegovim održavanjem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije