Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNOST OD PUCANJA

Stručnjaci upozoravaju vozače: Ne pokušavajte ovako odmrznuti stakla na vozilima

Smrznuta stakla na automobilu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
25.10.2021.
u 16:43

Kad je vanjska temperatura vrlo niska, čak i mlaka voda može biti opasna za stakla vozila

S obzirom da smo u razdoblju godine kada su temperature sve niže, mnogim vozačima već tradicionalno bi glavobolje mogla početi zadavati smrznuta vjetrobranska stakla. Unatoč žurbi u kojoj se nađete, njemački autoklub (ADAC) upozorava de ne pribjegavate brzim rješenjima i da ne odmrzavate stakla vrućom ili mlakom vodom.

To vas, naime, može koštati napuknuća ili oštećenja stakla. Zbog posebnog laminiranog vjetrobranskog stakla ne bi ne bi trebalo biti krhotina prilikom pucanja, ali promjena će biti skupa, piše RevijaHAK.

Problem nije riješen ako koristite vodu niže temperature. Bitna je temperaturna razlika između stakla i vode. Kad je vanjska temperatura vrlo niska, čak i mlaka voda može biti opasna za stakla vozila. To je obično 30 do 35 stupnjeva. Mnogi stručnjaci također, zbog istog razloga, ne savjetuju ni polijevanje hladnom vodom.

Zamrzavanje prozora automobila preko noći može se jednostavno spriječiti pričvršćivanjem komada folije ili kartonske kutije ispod brisača vjetrobranskog stakla. Također ih možete pričvrstiti omčama na vratima ili prozorima, ali pripazite da ne oštetite brtve.

Čiste prozore obećava i boca s toplom vodom na središnjoj konzoli, koja ćete staviti pola sata prije polaska ili preko noći. Toplina vode otopit će led ili spriječiti njegovo stvaranje.

 

Ključne riječi

Komentara 6

HE
HEBOS
21:25 25.10.2021.

Znači, ovo je totalno neznanje. Zagrijano staklo, kad se stavi u hladnu vodu puca, a ne obrnuto. To zna svatko iz vremena kad su se igrale pikule (male staklene kuglice), pa kad smo od njih htjeli dobii koraljke, bismo ih grijali i onda ubacili u hladnu vodu da dobiju pukotine. Osobno već 30 godina odmrzavam staklo tako da prolijem toplu vodu po njemu. Što toplije to bolje. P.S. Dobri su vam stručnjaci. Barem navedite nekoga pa da članak dobije na ozbiljnosti, a ne ovako "Stručnjaci upozoravaju".

Avatar Konjina3.0
Konjina3.0
17:05 25.10.2021.

ja polijevam vodom već sto godina, najbrže i najlakše, malo ostrugam i ajmo dalje. Nikad problema.

PV
prcko.vita
17:05 25.10.2021.

Sprej za odleđivanje stakla, na bazi alkohola, za par kuna i problem riješen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije