Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
auto-škole

Stranci bi mogli polagati vožnju u Hrvatskoj jer smo jeftiniji

\'21.02.2011.,Zagreb - Iako je od 2004. godine broj autoskola u Hrvatskoj smanjen sa skoro 600 na 381 i u ovoj djelatnosti se osjecaju posljedice krize. Premda pada broja kandidata koji je vec u 2009.
Patrik Macek/Pixsell
26.03.2012.
u 19:55

Predsjednika Hrvatske udruge auto-škola Nikolu Vidakovića stranci su već pitali mogu li vozački ispit polagati u Hrvatskoj.

Osim zbog jeftinijeg popravka zubi, stranci bi nakon punopravnog ulaska Hrvatske u Europsku uniju u našu zemlju mogli početi dolaziti i zbog jeftinijeg polaganja vožnje u auto-školama. Uvjeren je u to predsjednik Hrvatske udruge auto-škola Nikola Vidaković iz Rovinja koji je prije nekoliko dana dobio sličan upit.

– Jedan Talijan došao je u Hrvatsku popraviti zube i usput se raspitati koliko bi ga stajalo polaganje vožnje. Pokazali smo mu cjenike i izračunao je da bi ga u konačnici u Hrvatskoj svi ispiti i sati stajali gotovo 1200 eura jeftinije nego u Italiji. No, sada još kod nas ne može polagati jer bi za to trebao imati radnu dozvolu za Hrvatsku, ali to će se promijeniti kada uđemo u EU – objasnio nam je Vidaković.

Siguran je, kaže, da će tu prednost povoljnijih auto-škola iskoristiti mnogi ljudi iz područja koja gravitiraju Hrvatskoj, a idealna prilika bi im bila uzeti malo dulji godišnji i to riješiti u našoj zemlji. U idealnim uvjetima svi potrebni ispiti i sati vožnje do polaganja mogu se riješiti u mjesec i pol do dva mjeseca.

– Kod nas sat vožnje stoji samo 115 kuna, dok u zemljama poput Italije, Njemačke ili Švicarske sat vožnje stoji od 35 do 50 eura, ovisno o dijelu dana u kojem polažete, jer je, recimo, vožnja u večernjim satima skuplja nego tijekom dana – nastavio je Vidaković te dodao kako u zemljama poput Švicarske ili Skandinavije sva procedura do polaganja vožnje može stajati i do 3500 eura, dok u Hrvatskoj stoji oko 7500 kuna, dakle oko tisuću eura.

S druge strane, zemlje EU nude neke pogodnosti koje zbog naših zakonskih propisa nisu moguće, primjerice popuste studentima ili polaganje prometnih propisa bez slušanja predavanja u auto-školama ili čak polaganje vožnje bez sati vožnje u auto-školama.

Pitanje je i do kada će naše auto-škole moći nastaviti raditi po cijenama po kojima sada rade, jer od kada su one utvrđene cijene goriva su, primjerice, narasle gotovo 100 posto.

– Zato predlažemo državi da se za polaganje vožnje uvede međustopa na PDV od 10 posto, kako cijene ne bi rasle za korisnike – zaključuje Vidaković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije