Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTI U 70-ima

Stojadin je 1970. bio europski automobil godine

Foto: Wikipedia
05.07.2019.
u 20:15

Zastava 101 bila je luksuznija od fiće i kupovali su je pripadnici srednjeg sloja.

Fiat 128 proglašen je 1970. godine europskim automobilom godine, a bila je riječ o tada najmodernijem automobilu na tržištu, preteči kompaktne klase s prednjim pogonom, poprečno postavljenim motorom i mjenjačem, neovisnim ovjesom na obje osovine i petim vratima prtljažnika, i to četiri godine prije prvog VW Golfa.

Imali smo sreće što je Fiat odmah dao licenciju za proizvodnju Zastavi pa je već 1971. počela proizvodnja u Kragujevcu. Popularni stojadin najuspješniji je model Zastave s više od milijun proizvedenih primjeraka. Zastava 101 bila je luksuznija od fiće i kupovali su je pripadnici srednjeg sloja. Martin Sagner, Dudek iz Gruntovčana, od honorara za seriju zaradio je 4000 dinara što je bilo dovoljno za pola stojadina. Godine 1972. u Kopru počinje proizvodnja legendarnog spačeka, a godinu kasnije u Novom Mestu kultna katrica (Renault 4). U tada vrlo luksuznom Citroen DS-u, popularnoj žabi, Mišo Kovač je 1971. imao tešku prometnu nesreću.

Ključne riječi

Komentara 49

DU
Deleted user
21:59 05.07.2019.

Sta je sve stojadin izdržao na zadnjem sjedalu. bosanka, srbijanka, hrvatica te mađarica. a slovenke su radije pored stoje...što je život prije bio ljepši. Danas gledam onaj klapac susjed ima dalmatinku podrjeklom iz hercegovine a nema stojadin, nikad nasmijan.

PR
predator57
21:32 05.07.2019.

Zato sem jas kak balavander vozil tačke.

BR
Brankko
21:54 05.07.2019.

U Zagrebu je bila jedno vrijeme tvornica Zastave u zgradi u Heinzelovoj gdje je MUP/policija, proizvodio se Fiat 132, ne sjećam se količine, nije velika, to je bio luksuzniji auto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije