Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mijenja se Pravilnik

Stižu velike promjene u vozačkim ispitima: Evo što očekuje polaznike autoškola

Ilustracija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
10.01.2020.
u 12:05

Nismo protiv snimanja ispita. Razvoj tehnologije je vrlo brz i treba ići ukorak s vremenom, kaže Denis Ožegović, predsjednik Udruženja autoškola Hrvatske gospodarske komore

Mijenja se Pravilnik o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita, što znači da bi polaznike autoškola u dogledno vrijeme mogle dočekati velike novosti u načinu polaganja ispita, piše Srednja.hr. Među važnijim izmjenama jest opremanje vozila kamerom koja će snimati tijek vozačkog ispita te sjedenje ispitivača na prednjem sjedištu, a instruktora na stražnjem. 

– Nismo protiv snimanja ispita. Razvoj tehnologije vrlo je brz i treba ići ukorak s vremenom. Nadam se da će snimanje ispita omogućiti točno i objektivno utvrđivanje relevantnih činjenica u postupku polaganja vozačkog ispita. Također, snimanje ispita treba povećati transparentnost kod procesa polaganja vozačkog ispita i pridonijeti ujednačavanju provedbe vozačkog ispita – rekao je za Srednju Denis Ožegović, predsjednik Udruženja autoškola Hrvatske gospodarske komore.

Ožegović je kritičniji prema drugom predloženom propisu – da tijekom provedbe ispita na javnoj cesti u vozilu osim kandidata koji polaže ispit i ovlaštenog ispitivača može (što implicira da i ne mora) biti nazočan instruktor vožnje te da ispitivač sjedi naprijed.

– Stav Udruženja autoškola, ali brojnih instruktora i dijela ovlaštenih ispitivača jest da je ovakav prijedlog neopravdan i neutemeljen. Budimo pošteni i priznajmo da ovlaštenog ispitivača stavljamo u zahtjevan položaj: mora provoditi ispit, praktično i na devet različitih vozila i njihovih osobina dnevno, upisivati na tablet uređaj počinjene pogreške kandidata, a za to vrijeme mora imati punu pozornost usmjerenu na odvijanje prometa, kako bi mogao na vrijeme reagirati u opasnoj situaciji. Jedan od zadataka možda neće stići obavljati na optimalan način. Kandidate u autoškolama učimo da je dovoljna jedna sekunda nepažnje da se dogodi prometna nesreća. Ovakva odredba može proizvesti problem smanjenog interesa za obavljanje poslova ovlaštenog ispitivača u budućnosti, kojih ionako nedostaje – kaže Ožegović.

Jedan od prijedloga zakonodavca jest i da autoškola može prijaviti kandidata za vozača na ispit iz predmeta Upravljanje vozilom i prije završetka osposobljavanja, a najranije ako mu je preostalo još tri sata do završetka minimalnog propisanog plana i programa, uz uvjet da se osposobljavanje završi najmanje 48 sati prije polaganja ispita. U Nacrtu se predlaže i da kandidat koji nije pravodobno pristupio polaganju ispita ili koji nije položio ispit iz pojedinoga nastavnog predmeta može ponovno pristupiti polaganju ispita, uz ponovnu uplatu nadoknade, u roku koji odredi ovlaštena stručna organizacija, a koji ne može biti kraći od 7 dana niti dulji od 40 dana. Jedan od prijedloga jest da se vozački ispit provodi na vozilu na kojem nema krovne ploče za označavanje vozila autoškole.

Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Ilustracija
1/29
Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
13:11 10.01.2020.

barem će se stati na kraj uobičajenom rušenju kandidata 2-3 puta bez veze tek tolko da se digne malo više love

CH
chemica
12:54 10.01.2020.

Kakvo crno ujednačavanje, gdje će u ravnopravnom položaju ikada biti onaj tko vozački polaže u Zagrebu spram bilo kog drugog? Prvo lijepo "ujednačite" ceste, a ne da si na kružnom toku u Čakovcu zbunjen, jer su nekakvi "endemski", kakvih valjda nema nigdje drugdje u Hrvatskoj. Kako koja rođina firma dobije posao, pa onda sama odabere "način izvedbe". Ovisno o lokalnom šerifu na vlasti, naravno.

HE
headlock
20:07 10.01.2020.

a da se razmisli o drugoj koncepciji: u Švedskoj roditelj ili odrasla osoba može obučavati svoje dijete, poslije samo izađe na završni ispit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije