Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPOREDNO TESTIRANJE

6 finalista u završnoj borbi za titulu HR auto 2016.

test
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/8
10.12.2015.
u 18:00

Osim glavne nagrade za automobil godine Zbor autonovinara HND-a 14. prosinca dodjeljuje i 14 posebnih priznanja

Šest finalista za HR auto 2016. godine, naš najcjenjeniji izbor za automobil godine, koji se ove godine održava 22 put, žiri od 11 urednika najrenomiranijih hrvatskih redakcija testiralo je na poligonu ORYX-ova Centra sigurne vožnje u zagrebačkom Mičevcu. 
Ovogodišnji finalisti - njemačka premium limuzina Audi A4, japanski crossoveri B-segmenta Mazda CX-3 i Suzuki Vitara, francuski kompaktni crossover Renault Kadjar, češka velika limuzina Škoda Superb i nova, na tržište tek pridošla kompaktna Opel Astra - podvrgnuti su iscrpnim testovima simulacije ponašanja u realnom prometu u sigurnim uvjetima moderne testne staze.

Slalom i izbjegavanje soba

Testiralo se ponašanje automobila u slalomskoj vožnji (vožnja između čunjeva pri čemu se isprobava sposobnost brzog vijuganja, a testira se podvozje i ponašanje ESP-a), izbjegavanje prepreka na skliskoj površini (simulacija skliske ceste 20-postotnog koeficijenta, a izbjegavaju se prepreke tzv. vodeni zidovi u svojevrsnoj slalomskoj vožnji) te manevrom izbjegavanja prepreka (takozvani skandinavski "test izbjegavanje sobova"; izvodi se pri brzini od 60 km/h naglim skretanjem neposredno prije prepreke, a cilj je utvrditi koliko uspješno vozilo može izbjeći prepreku te koliko će ostati stabilno prilikom vraćanja na prethodnu putanju). Testni je dan bio posljednji ispit za šest izabranih finalista ovogodišnjeg izbora za HR Auto 2016. godine.

Pobjednici u glavnoj kategoriji, ali i dobitnici posebnih priznanja, bit će poznati na završnoj večeri koja će se održati 14. prosinca u Zagrebu. Osim glavne kategorije, one za automobil godine u kojoj će prvoplasirani biti nagrađen zlatnim, drugoplasirani srebrnim i trećeplasirani brončanim volanom, bit će dodijeljeno i 14 posebnih priznanja Zbora automobilskih novinara HND-a, prema kategorijama: dizajn, ekologija, obiteljski automobil, poslovna limuzina, lako gospodarsko vozilo, coupe, kabriolet/ CC/roadster, najpovoljnija kupnja, sigurnost, tehničke inovacije, najprodavaniji model, SUV, gradski automobil te promocija/nastup/PR.

Jedini izbor struke

Žiri izbora za HR auto 2016. čine: Zdravko Juričko (Slobodna Dalmacija; predsjednik žirija), Ozren Adamović (Auto.), Marko Dragun (Auto moto magazin), Hrvoje Gattin (Autonet.hr, Dnevnik.hr), Dubravko Kolarić (24Sata), Majda Lojo Pavlović (Autoservis), Mato Pavličević (RTL.hr, Transport magazin), Edi Prodan (Novi list), Kristijan Tićak (Auto motor i sport), Hrvoje Tomić (Auto klub, Jutarnji list) i Sandra Mikulčić (Večernji list, AutoStyle). HR auto jedini je izbor te vrste u Hrvatskoj u kojem o najboljem autu na tržištu odlučuje struka, odnosno specijalizirani novinari koji su sve automobile i testirali.

>> Šest finalista u borbi za vrijednu titulu

>> Opel Corsa je HR auto 2015. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije