Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje

Sedam pogrešaka koje vozači rade u ljetnim danima, izbjegnite ih

gorivo
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
21.06.2017.
u 09:41

Ako dulje ne koristimo vozilo, poželjno je parkirati ga u hlad i prekriti presvlakom kako bismo izbjegli kvarove na elektronici vozila i akumulatora koji nije otporan na povišene temperature

Vrijeme je godišnjih odmora i svi nekamo putujemo. No svakako treba prije polaska na put provjeriti štima li sve s vašim automobilom. Obavezno ga morate pripremiti i provjeriti nekoliko bitnih stvari kako bi na putovanju sve dobro prošlo.

Stručnjaci HAK-a pak upozoravaju i na najčešće pogreške vozača u ljetnim danima i o čemu moraju voditi računa. 

1. Ulijevanje pogrešnog goriva u vozilo.

2. Vožnja na rezervi može biti problem pa se često događa da vozilo ostane bez goriva jer se tijekom ljetnih mjeseci zna dogoditi da putno računalo pogrešno izračuna preostalu količinu goriva u vozilu.

3. Kupanje s ključevima, gubitak ključeva u moru ili zaključavanje ključeva u vozilu.

4. Pregrijavanje kvačila u dugim kolonama na uzbrdici, kočenje kvačilom umjesto parkirnom ili nožnom kočnicom, vuča priključnog vozila ili auto-prikolice može potpuno uništiti kvačilo.

5. Zna se dogoditi da vozač ne zna broj telefona za tehničku pomoć na cesti, ni čiju pomoć može zatražiti, pa vozači često zovu broj 112 umjesto da traže pomoć na broju 1987.

6. Loša priprema priključnog vozila koje često bude pretovareno, sa starim, lošim gumama koje lako pucaju. Česti su problemi s osovinama ili ležajevima prikolica koje se neredovito servisiraju. Svjetla na prikolicama tradicionalno su loša i neispravna, teret je često loše učvršćen zbog čega vozači znaju imati velikih problema na autocestama.

7. Korištenje klimatizacijskog uređaja u našim vozilima tijekom ljetnih dana neizbježno je, ali se preporučuje umjereno korištenje zbog preopterećenja i kvarova na alternatoru pri neprestanom radu ventilatora. Tako neprestano korištenje klime u vozilu utječe dakle na preopterećenje i kvarove na alternatoru.

I za kraj jedna bitna stvar koju moramo imati na pameti.
 
Kad stignemo na svoje odredište i dulje vrijeme ne koristimo vozilo, poželjno ga je parkirati u hlad i prekriti ga presvlakom kako bismo izbjegli kvarove na elektronici vozila i akumulatora koji nije otporan na povišene temperature i dugo razdoblje nepokretanja za vrijeme godišnjeg odmora. Ako se vozilo dulje ne koristi, može doći do blokiranja parkirne kočnice

Komentara 16

Avatar nekakav
nekakav
12:03 21.06.2017.

strašno, neki imaju aute sa ventilatorima i klimom!? bogataši, valjda. kvačilo, gdje je to na autu? ja znam za spojku, odnosno kuplung.... :) nikad nitko u hrvatskoj ne govori 'kvačilo'. znači, na moru smo cca 7 dana, i to je dulje vrijeme, pa ga trebamo pokriti ceradom?! da nam ne strada elektronika. koja nam inače sasvim uredno izdrži svaki dan 8 sati na vrućini, na parkingu, kad smo na poslu. koji tip akumulatora nije otporan na ove temperature, koje su trenutno vani? svaki od njih je ispitan i izrađen je po euro normi koja obrađuje među ostalim i ovakve situacije. vožnja u koloni? u autoškoli vas to trebaju naučiti. ručna kočnica? radije stavite u brzinu i kamen pod kotače.

BR
Brestje93
12:29 21.06.2017.

jel ovo bila zadaca prvacica gdje su trebali napisat 7 stvari sta ne radit kad imas auto ? ovo je strasno...dno dna novinarstva...jos malo i bit ce te na razini 24sata i indexa

DU
Deleted user
14:02 21.06.2017.

Hi hi.. Ovo je vrh našeg novinarstva. E moj Sorošu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije