Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽAN DODATAK

Doznajte koji aditivi mogu spriječiti skupe popravke na automobilima

Datacol
Foto: Envato Elements
1/3
09.05.2022.
u 14:21

Baš kao što i mi katkada trebamo aditive da bismo balansirali prehranu i smanjili utjecaj loše hrane koju nekada pojedemo, tako i naši automobili, motocikli ili kosilice trebaju pomoć aditiva kako bi nesmetano radili

 

Aditivi za gorivo su spojevi koji su posebno osmišljeni za poboljšanje kvalitete i učinkovitosti goriva koje se koristi u bilo kojem motornom vozilu. U nekim slučajevima, aditivi se već dodaju u gorivo koje točite u vaše automobile i motocikle na benzinskim postajam, ali se također prodaju i kao zaseban proizvod, često specijalizirane namjene. Korištenje ovih aditiva u vašem automobilu ne samo da poboljšava izgaranje goriva, već i čisti cijeli sustav goriva, uklanja mikročestice i čađu, a u konačnici pomaže produljiti vijek trajanja ulja i vašeg motora općenito.

Dvije glavne funkcije aditiva za gorivo su:

Poboljšati svojstva goriva čišćenjem prljavštine u sustavu za ubrizgavanje goriva i unijeti dodatna maziva svojstva koja poboljšavaju podmazivanje sustava napajanja!

Aditivi poput Datafuel diesel i benzin su ustvari čistači sa mazivom namijenjeni čišćenju cjelokupnog sustava za napajanje na benzin ili diesel. Osim čišćenja i sprječavanja nakupljanja prljavštine i nakupina u sustavu, ovaj aditiv vraća snagu motoru, olakšava paljenje i startnost motora te omogućuje miran dugotrajan rad cijelog sustava motora. Osim toga, Datafuel sprječava i uklanja 2 do 3% vode koja se može naći i nakupiti u spremniku kao posljedica kondenzacije. Važno je napomenuti i da su ovi aditivi u potpunosti u skladu sa zakonskim normama.

Neki aditivi za gorivo mogu pomoći kod ekstremne hladnoće, poput Datacolove linije Dataice, dgdje postoji opasnost od lošeg rada zbog niskih temperatura. Dodatak može održati gorivo stabilnim i osigurati njegovo izgaranje, osiguravajući pouzdaniju snagu za motor. Uz to, ovaj aditiv ima izvanredna svojstva čišćenja i podmazivanja te sposobnost odmrzavanja već smrznutog goriva, pa za sve skijaše koji iz toplijih gradova odu na skijanje u planine, ovo može spasiti da se zimski odmor ne pretvori u katastrofu.

Foto: Datacol

Također, možete staviti aditiv Databike fuel u svoj spremnik goriva motocikla ili quada kada ga spremate preko zime u garažu, ali i vrtne kosilice, poljoprivredne strojevi, lančane pile za koje znate da nećete voziti ili koristiti par mjeseci. Na taj način, sprječavate starenje benzina i možete bez brige na proljeće ili nakon dugog perioda ne korištenja vozila ili uređaja bez straha upaliti motor.

Jedan od najčešćih problema s kojim se vozači današnjih modernih diesel automobila susreću su gužve u gradu. Diesel motori s jedne strane troše manje goriva u kreni stani režimu vožnje, no gužve u gradovima su isto tako i glavni uzrok začepljenja DPF-filtera. Stalno paljenje/gašenje koje je najčešće u velikim naseljenim središtima i “rush hour” gužvama mogu uzrokovati začepljenje filtera. Dodavanje DataFap aditiva povećava efikasnost regeneracije pri nižim temperaturama.

Neki stari automobili koji nisu vozili godinama ili desetljećima ponekad mogu imati koristi od dodavanja aditiva kroz sustav goriva, jer može pomoći u ispiranju nečistoća i drugih naslaga u motoru. Vjerojatno ćete već znati što vam je potrebno ako razmišljate o oživljavanju klasičnog automobila, ali važno je znati da postoji pravi aditiv za svaku situaciju.

Foto: Datacol

Aditivi nisu skupi, pogotovo kada ih gledate u usporedbi s popravkom potencijalnog problema koji mogu riješiti običnim ulijevanjem u spremnik goriva, bilo da se radi o benzinu ili dieselu. Dakle, prednosti aditiva za gorivo je mnogo, a svode se na:

  • Dodatna zaštita od hrđe i korozije
  • Zaštita i čišćenje sustava goriva
  • Povećanje oktanskog i cetanskog broja
  • Omogućavaju veći omjer kompresije u cilindru motora
  • Poboljšavaju kvalitetu goriva
  • Sprječava stvaranje emulzije s vodom u distribuciji goriva
  • Uklanjaju ostatke čađe iz komore
  • Čisto izgaranje smanjuje zagađenje ispušnih plinova
  • Glatko pokretanje motora
  • Smanjenje emisije CO2

Aditivi za gorivo već dugi niz godina pokazuju da učinkovitom sinergijom rada s motorom s unutarnjim izgaranjem optimiziraju učinkovitost rada motora i omogućuju motorima da učinkovito rade i ostvaraju svoje performanse bez problema. Snaga motora je općenito značajno porasla tijekom godina, dok je u isto vrijeme relativna potrošnja goriva motora dramatično pala. Aditivi za gorivo odigrali su važnu i aktivnu ulogu u ovim razvojima koji su pomogli omogućiti performanse i ograničiti potrošnju fosilnih goriva u automobilima.

Sadržaj omogućio Datacol.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije