Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacija

Rotacijski motor na svjetsku scenu se vraća s rotorom koji podsjeća na šuriken

gotek dynakinetic
Foto: GoTek
05.09.2014.
u 10:00

Proizvođač tvrdi da novi motor može pogoniti bilo kakvo gorivo. Ekvivalentan je 1,5-litrenom motoru, ali može biti i veći ili manji

Kalifornijska tvrtka GoTek dobila je patent za svoju verziju rotacijskog motora za koji tvrdi da ne posjeduje ništa od negativnih karakteristika klasičnog Wankel motora. Podsjetimo, Mazda je prije nekoliko godina konačno odustala od rotacijskih agregata nakon što nije uspjela izbjeći klasične probleme ni na svojem elitnom sportašu RX-8. Umjesto klasičnog romboida, GoTekov motor ima rotor koji izgleda poput šurikena, leteće oštrice koju su koristile japanske ninje. Takvim rotacijskim elementom stvaraju se četiri komore na kojoj je klip koji se izvlači i uvlači te na taj način upumpava i komprimira zapaljivu smjesu. Ventila ili osovina nema već se usisni i ispušni otvori zatvaraju i otvaraju samim klipom. Kako je GoTekov motor pravilnog kružnog oblika nikakve dodatne osovine ili stabilizatori nisu potrebni, a projektanti motora tvrde kako ga može pogoniti bilo kakvo gorivo i to čak i bez upotrebe svjećice.

Zbog manje elemenata u prijenosu, ima samo 13 pomičnih dijelova, u GoTeku jamče bolji okretni moment od usporedivog klasičnog motora te tvrde da su riješili probleme brtvljenja zbog kojih rotacijski motori uglavnom nisu prihvaćani.

Taj DynaKinetic motor, kako ga zovu, ekvivalentan je 1,5-litrenom klasičnom agregatu, ali se može napraviti i veća ili manja inačica ili ga se serijski povezivati. Također se čini pogodnim i kao generator struje u hibridnim vozilima, a u kompaniji tvrde da su već u pregovorima s nekoliko neimenovanih proizvođača. Zanimljivo je da Mazda testira rotacijski motor u svojem monovolumenu Mazdi5 upravo kao punjač baterije, što je sustav koji bi se trebao pojaviti u novom vozilu sličnom Chevroletu Volt.

>> Mazda RX-7 vraća se 2016. godine

>> Nasljednik modela RX-8 bit će plug-in hibridni automobil

Komentara 3

ZG
zgbzoran
11:46 07.09.2014.

wankel motor nema romboidni klip, ovaj članak vrvi bedastočama

Avatar nijeminišta
nijeminišta
13:13 06.09.2014.

"Takvim rotacijskim elementom stvaraju se četiri komore na kojoj je klip " - 4 komore na kojoj je klip???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije