Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi model

Renault Arkana - prvi crossover-coupe za kupce plićeg džepa

Renault Arkana
Foto: Renault
1/5
07.09.2018.
u 06:00

Nakon BMW X6 pa manjeg X4 te luksuznih SUV kupea Mercedesa i Audija, Renault je prvi mainstream proizvođač u ovom segmentu

Povišeni automobili, SUV-ovi, crossoveri i njihove razne izvedenice još su uvijek pravi hit na tržištu, od sasvim malih iz A segmenta do velikih luksuznih i skupih. 
Spoj SUV-a i coupea na tržištu je prvi predstavio BMW, s popularnim modelom X6 još 2007. godine, a kasnije su ga s velikim zakašnjenjem slijedili Mercedes i tek odnedavno Audi. Dosad je ta klasa bila ekskluzivno rezervirana za premium proizvođače, ali na prošlotjednom moskovskom salonu automobila Renault je premijerno pokazao Arkanu, novi kompaktni SUV Coupe – prvi takav automobil za kupce plićeg džepa.

Procvalo rusko tržište

Automobil je u Moskvi predstavljen kao koncept koji je vrlo blizu serijskoj proizvodnji, koja će prema najavama Renaulta krenuti iduće godine i prvo će biti ponuđen na ruskom tržištu, a potom i na drugim tržištima, budući da je Arkana globalni model francuskog proizvođača. 
 Odabir opet procvjetalog ruskog tržišta nije slučajan budući da Renault (Renault-Nissan grupa je vlasnik Avtovaza koji proizvodi Ladu) u Rusiji raste, primjerice, lani su prodali 448.270 automobila što je udjel od 28% ukupnog tržišta.


Renault Arkana
1/12

Službeni podaci za Arkanu su vrlo šturi, čak nema ni dimenzija automobila, ali, budući da se radi o coupé-crossoveru C segmenta dužina automobila će zasigurno biti između 445 i 460 cm, odnosno iz Renaultove game prema dimenzijama i ponudi prostora najsličniji kompaktnom SUV/crossoveru Kadjaru.

Mistično ime

A na Kadjar, ali i na ostale Renaultove modele koji imaju dizajnerski prepoznatljiv prednji kraj, izledom sliči Arkana. Ali, Arkana nije crossover već spoj SUV-a, coupea i limuzine, koja u povišenoj karoseriji kombinira razne značajke poput prostranosti i atraktivnog izgleda pa se na njoj vidi veliki dizajnerski utjecaj limuzina Talismana i Megane GrandCoupéa, pogotovo na stražnjem kraju automobila, koji karakteristično za takve coupe crossovere ima pomalo nezgrapan zadak.

Francuzi naglašavaju da se robusnost ističe visokim odstojanjem od tla, širokim lukovima kotača i velikim 19“ kotačima za dobre terenske značajke.

– Arkana će biti prepoznatljiv coupé-crossover, uspješno spaja eleganciju limuzine i snažan stav SUV-a. U dizajnu smo koristili prepoznatljive Renaultove stilske upečatljive detalje uz upečatljive, snažne ali i senzualne – rekao je Laurens Van den Acker, šef dizajna Renault grupe.

I ako se pitate što znači ime Arkana, izvedenica jest to od latinske riječi arcanum što znaći – tajna, a često se koriste u ezoterijskom i tarot rječniku. U svakom slučaju mistično.

Pogledajte koliko vrijede vozačke dozvole i kada ih trebate zamijeniti:

Ključne riječi

Komentara 1

HR
Hrabraja
07:47 07.09.2018.

to bi sigurno Ceca kupila, da ju podsjeća na muža

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije