Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelena usluga Ine

Reciklirajte otpadno jestivo ulje

Zelena usluga INE
Foto: Igor Soban/PIXSELL
29.11.2018.
u 08:00

U Hrvatskoj kućanstva godišnje stvore oko 9 milijuna litara otpadnog jestivog ulja

Ina je prošle godine kupcima ponudila novu "zelenu“ uslugu – prikupljanje otpadnog jestivog ulja. Pilot-projekt pokrenut je na 30 odabranih maloprodajnih mjesta u središnjoj Hrvatskoj, u suradnji s Agroproteinkom, partnerom na projektu. U prvih godinu dana građani su na Ininim postajama predali više od tri tone otpadnog jestivog ulja.

Prve su to količine takvoga ulja u Hrvatskoj koje su prikupila kućanstva te će ono, umjesto u odvodu i okolišu, završiti u recikliranju. Kućanstva u Hrvatskoj, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obvezu prikupljati otpadno jestivo ulje, no njegovim se recikliranjem pridonosi očuvanju okoliša. Takvo ulje korisna je sirovina u proizvodnji biogoriva, a u prirodi, iako razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vode te ugroziti životinjski svijet.

U Hrvatskoj kućanstva godišnje stvore oko 9 milijuna litara otpadnog jestivog ulja, više od dvije litre po stanovniku, a njegovo recikliranje postaje lakše nego ikada. Više nije potrebno tražiti dvorišta za reciklažu, već je to moguće učiniti kada dođete točiti gorivo.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije