Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOST NA CESTAMA

Provjera tehničke sigurnosti automobila nije bauk

CVH
Foto: CVH
1/2
18.04.2019.
u 16:03

Većina vozača i vlasnika automobila znaju datum kada su kupili svoj automobil, ne radi se o odličnom pamćenju već se uglavnom radi također o datumu kada moraju obaviti i tehnički pregled. Kako bi uspješno registrirali vozilo, te se bezbrižno i legalno vozili idućih godinu dana, bitno je da im automobil zadovolji na tehničkom pregledu.

Kako bi si olakšali prolaz, a i život, važno je znati osnovne stvari o tehničkom pregledu.

Za početak, važno je znati da sva vozila moraju proći tehnički pregled i dokazati ispravnost. Nova osobna vozila idu na tehnički dvije godine (24 mjeseca) nakon prve registracije vozila, a zatim svakih 12 mjeseci kao i ostala vozila. Novim vozilima se smatraju vozila koja nisu registrirana, nisu bila u prometu i nisu starija od jedne godine. Motorna i priključna vozila najveće dopuštene mase veće od 3500 kg, autobusi, vozila hitne medicinske pomoći i vozila za taksi prijevoz, bez obzira na to jesu li nova ili rabljena: svakih 12 mjeseci.

Jače eksploatirane grupe vozila, kao što su rent-a-car vozila, auto škole, taksi vozila, autobusi i slična druga vozila, podliježu i preventivnim tehničkim pregledima između redovnih tehničkih pregleda. Periodi u kojima gore navedena vozila moraju dolaziti na preventivne preglede su: svakih šest mjeseci od obavljenoga redovitog ili preventivnog tehničkog pregleda za vozila starija od šest pa do deset godina starosti te svaka tri mjeseca od dana obavljenoga redovitog ili preventivnog tehničkog pregleda za vozila starija od deset godina.

Preporučuje se doći na tehnički pregled u mjesecu u kojem ističe, ali prije nego što istekne prometna dozvola, kako bi se, u slučaju pada na tehničkom pregledu, do servisa i natrag mogli odvesti s još važećom prometnom dozvolom. Primjerice, ako prometna dozvola ističe 15.4., na tehnički se pregled može doći ranije u mjesecu u kojem ističe prometna dozvola, tj. u periodu od 1.4. do 15.4., pa ostaje vremena za uklanjanje eventualnih nedostataka prije njenog isteka.

Smisao tehničkog pregleda je provjera ispravnosti uređaja i opreme na vozilu, bez rastavljanja dijelova vozila. Ako se kod tehničkog pregleda uoči ili čak dogodi neki kvar na vozilu – imali ste sreće! Naime, tako ste izbjegli da se isti kvar dogodi na cesti i potencijalno ugrozi živote ili vas financijski znatno više optereti. Osim toga, vlasnik s vozilom koje nije prošlo na tehničkom pregledu može u roku od 15 dana doći na BESPLATNI ponovljeni tehnički pregled. Tako primjerice, ako se ne prođe na eko-testu, to znači da je sustav nepodešen i da će popravak najvjerojatnije smanjiti potrošnju goriva ili prevenirati skuplji popravak. Evo i primjera sklopova i uređaja čija se ispravnost provjerava pri tehničkom pregledu vozila, a time i doprinosi sigurnosti svih sudionika u prometu:

Uređaj za upravljanje – nadzornik tehničkog pregleda uvjerit će se postoji li iskrivljenost ili napuknutost kola upravljača, pomiče li se optimalno, jesu li sve komponente pričvršćene, upozoriti vas na pokidanu oblogu ili neobične zvukove te stanje servoelektromotora i ostalo što bi moglo utjecati na upravljanje tijekom vožnje, tako da ne dođete u situaciju da vozilo u prometu nemate pod kontrolom

Uređaj za kočenje - učinkovitost kočnica može biti ispitana na valjcima ili pomoću posebnih uređaja, a efikasnost kočnica uvjet je bez kojeg ne možemo ni pomišljati na vožnju, a ako za vrijeme tehničkog pregleda npr. pukne kočno crijevo, smatrajte se sretnim što se to nije dogodilo u vožnji

Svjetla i svjetlosna signalizacija – duga i kratka svjetla te svjetla za maglu provjeravaju se na posebnom uređaju koji mjeri jesu li ispravno podešena i bacaju li ispravan predviđeni snop na cestu, kako ne bi zasljepljivala druge vozače u prometu

Foto: Shutterstock

Vjetrobran, brisači i retrovizori - normalna vidljivost vrlo je važna za sigurnost, a zbog tehničkog pregleda nećete se za vrijeme kiše zateći s neispravnim brisačima zbog kojih ne biste imali jasnu vidljivost na kolnik

Karoserija, elementi ovjesa, osovine, kotači – korozija, pričvršćenost, izbočenost i druga oštećenja koja bi mogla dovesti do prometne nezgode ili nesreće mogu se uočiti pri tehničkom pregledu vozila i popraviti prije nego dođe do neželjenih posljedica . Primjerice, ako se neki dio na karoseriji klima, zbog tehničkog pregleda ćete ga morati pričvrstiti da ne bi otpao, uništio se (zbog čega bi morali potrošiti novac za nabavu drugoga) ili oštetio vozilo iza vas i time doveo u opasnost druge sudionike u prometu

Stanje elektro uređaja i instalacija – provjera na tehničkom pregledu može otkriti oštećene instalacije, koje mogu dovesti do požara i nekontroliranog pražnjenja akumulatora, ili primjerice neispravnost alternatora zbog koje možete ostati na cesti s ispražnjenim akumulatorom

Ispušni sustav i plinovi - EKO TEST se sastoji od vizualne kontrole i mjerenja sastava ispušnog plina na uređajima, a način mjerenja ovisi o vrsti ugrađenog motora.

Oprema vozila - prilikom pregleda opreme vozila, nadzornik je upozorava vozača na eventualne nedostatke u opremi vozila koju je obavezan imati sa sobom, pa se na taj način izbjegavaju potencijalne kazne ili problem u slučaju potrebe da se neki dio upotrijebi - fluorescentni prsluk vas štiti na cesti, a ako mjesto zaustavljanja zbog kvara ne označite ispravnim trokutom, postoji mogućnost naleta drugog vozila na vaše.

•             Pri svakom ulasku u auto, pregledajte kontrolnu ploču automobila, te ostakljene i zrcalne površine.

•             Provjerite ručnu kočnicu.

•             Provjerite svjetla (žarulje) i svjetlosne signale vozila.

•             Pregledajte pneumatike i karoseriju motornog vozila.

•             Provjerite stanje obvezne opreme vozila.

•             Redovite servisirajte vozilo kod ovlaštenog servisera radi vlastite i sigurnosti ostalih sudionika u prometu.

Svako vozilo koje sudjeluje u prometu, bilo da se radi o novijem osobnom automobilu ili starijem teretnom vozilu, mora zadovoljiti tehnički pregled i biti tehnički ispravno kako bi osiguralo sigurnije uvjete na prometnicama za sve sudionike.

Sadržaj omogućio CVH

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije