Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prometni stručnjak:

U snimci jurnjave zapovjednika Raffanellija svima je promaknuo važan detalj

Foto: Dnevnik.hr
1/3
02.02.2020.
u 18:13

Prema mišljenju prometnog stručnjaka Željka Marušića još gori prekršaj napravio je "savjesni vozač koji ga je snimio", a u svojoj analizi detaljno je opisao i zašto je njegov prekršaj višestruko teži

Snimka jurnjave službenog automobila MORH-a po autocesti, u kojem se nalazio zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Ivo Raffanelli izazvala je burne reakcije u javnosti koje su se uglavnom svodile na zahtjeve za sankcijama zapovjednika zbog narušavanja ugleda HRM-a, no prometni stručnjaci ukazuju da se u cijeloj priči zanemario jedan važan detalj. Prema mišljenju prometnog stručnjaka Željka Marušića još gori prekršaj napravio je "savjesni vozač koji ga je snimio", a u svojoj analizi detaljno je opisao i zašto je njegov prekršaj višestruko teži.

Vozač je tako navodi prekršio članak 46. stavak 1 jer se nije držao sredine trake, nego je vozio s pola vozila na voznoj, pola na pretjecajnoj traci, i to u drastičnom brzinskom prekršaju. Nadalje, prekršen je i članak 54. stavak 2 zbog drastičnog kršenja brzinskog ograničenja za što je inače predviđena kazna od 5000 do 15.000 kn i 3 kaznena boda, a osim toga prekršio je članak 109. stavak 1 jer se vozio s premalim razmakom, mjestimično drastično manjim od propisanih pravilom prijeđenog puta u dvije sekunde: 116 metara pri 210 km/h.  Pored toga trebalo bi ustvrditi i kako je, u krajnje riskantnim okolnostima, korišten mobilni uređaj, a kad se sve zbroji, ima i elemenata obijesne vožnje, navodi Marušić.

- Umjesto da je zapamtio registarske oznake i propisanim postupkom, u vožnji sukladno članku 196. stavak 4, odnosno nakon zaustavljanja na prvoj benzinskoj crpki ili odmorištu nazvao policiju na 192, uzeo je zakon u svoje ruke te neovlašteno i s neprikladnim sredstvima (jedno je kad brzinomjer njegovog automobila pokaže sigurnosno uvećanih 220 km/h, a drugo kad certificirani i baždareni uređaj u presretaču pokaže točnu), automobilom starijim od 11 godina krenuo u nekontroliranu jurnjavu, glumeći presretača, pritom kršeći prometne i druge (GDPR) propise, pritom znatno teže (!) od neodgovornog zapovjednika HRM-a - piše Marušić za Autoportal.

Prometni stručnjak zaključuje kako bi policija trebala od HAC-a zatražiti snimku, da se vidi je li Raffanelli dodatno, osim velikim brzinskim prekoračenjem, ugrozio sigurnost vožnje ili ga je ‘normalno’ pretekao, koliko je moguće u velikom brzinskom prekoračenju, a potom je krenulo naganjanje stilom ‘Neeš ti mene…’

Ključne riječi

Komentara 91

RO
roland
18:37 02.02.2020.

Raffanelli će biti smijenjen, službeni vozač će dobiti kaznu, ali ovaj vozač-policajac...., kad njega budu pozvali na Prekršajni sud, ostat će bez vozačke i platit će jedno 20.000 kuna kazne. Vozi 220 km/h, koristi mobitel....i igra se israživačkog novinara

DU
Deleted user
21:34 02.02.2020.

KAKO PROMAKNUO?! Pa tona komentatora je to vidjela prvi dan.

Avatar izvidnik1
izvidnik1
19:30 02.02.2020.

Zakon je jasan, ako sud uzme u obzir video snimak mora uzeti u obzir sve činjenice i adekvatno postupiti po zakonu a to je kazniti SVE prekršaje i kaznene dijela koja taj video zapis prikazuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije