Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sreća u nesreći

Probudila se u bolnici i morali su joj prepričavati što se dogodilo. Posljednje čega se sjećala bio je bljesak

HUO
19.10.2021.
u 11:45

Ova umirovljenica doživjela je prometnu nesreću nakon koje se probudila u bolnici sa saznanjem da ju je ona skrivila i da joj je na novom automobilu proglašena totalka

Rujanska je večer, a obilna jesenska kiša nadjačava glazbu i razgovor prijatelja u pozadini dok gospođa Novara Hrnić razmišlja kako će nakon sljedećeg zavoja stati uz cestu i pričekati da se pljusak smiri. Ionako im se nigdje ne žuri, a atmosferu u vozilu ispunjavaju smijeh i anegdote iz prošlosti. Osim toga, nije baš ni pametno podcjenjivati mokar i sklizak kolnik. Zadnji je ovo trenutak kojega se sjeća prije bljeska. Probudila se potom u bolnici s modricama po cijelom tijelu i glavoboljom koja ne jenjava sve do danas.

Novara Hrnić 72- godišnja je umirovljenica iz Požege. Prije tri godine doživjela je prometnu nesreću, a sud je nakon vještačenja odlučio da je ona kriva. Ne sjeća se puno detalja iz te mračne noći, ali i danas žali što se nije zaustavila ranije, što nije poslušala prijatelje kad su joj rekli da se zaustavi.

– Bili smo u jednom selu, u Poljanskoj, kod zajedničkih prijatelja u gostima. Oni su išli sa mnom doma, muž i žena. Žena je sa mnom sjedila naprijed, a on je bio iza nas. Zato se nije ni vezao. U jednom trenutku samo smo sletjeli s ceste, a on je ispao iz vozila u jarak, ali bio je pri svijesti. Nama su se napuhali zračni jastuci i prošle smo samo s modricama, ali bile smo zaglavljene. On nas je i izvlačio. Tako mi barem kažu – govori Novara o trenutku u kojem je po treći puta izbjegla smrt. Prvi put je to bilo u ratu kad je sama odgajala dvoje djece. Drugi put su svi rekli da će umrijeti, ali ipak je preživjela tri operacije raka debelog crijeva i izvukla se.

Djeca se dobro o njoj brinu, ali joj je žao što im nije bliže i što ne može vidjeti kako joj unuci odrastaju. Ali i na to kaže, kao i na sve nedaće koje joj je sudbina servirala – A što ću, tako je valjda moralo biti!

–  Djeca su mi i kupila taj automobil. Nisam ja to htjela jer bilo mi je strašno da toliko novaca izdvajaju za mene, ali eto, željeli su pa smo onda i otišli po njega. U Osijeku nije bilo crvenih, pa smo išli u Čakovec. Sin me vozio sa ženom i unucima, a onda sam ja novi auto sama vozila do Požege – govori umirovljenica o kupnji crvenog automobila kojeg si je oduvijek priželjkivala.

Sreća u nesreći

S istim tim automobilom imala je prometnu nesreću. Kako je automobil bio potpuno nov, odlučila se osigurati u osiguravajućem društvu u kojem je već ranije imala ugovorena i neke druge police osiguranja. Odlučila se za punu kasko policu jer su joj djeca rekla kako se za kasko ostvaruje pravo na isplatu štete neovisno o tome jesi li ti kriv za prometnu nesreću ili ne.

– I prije kupovine novog vozila ugovorila sam kasko kako bi se u Požegu vratila s automobilom koji će biti osiguran. Djeca su me tada nagovorila na to i objasnila mi zašto je važno imati kasko, a i dan danas me podsjećaju da redovito uplaćujem policu. Bila kriva ili ne u slučaju nezgode, osjećala sam se sigurno jer sam znala da imam kasko. Nakon prometne nesreće koja mi se dogodila, osiguranje mi je isplatilo novac za potpuno uništeni automobil. Budući da tada nisam radila, već sam bila u mirovini, bez kasko police bilo bi mi jako teško i jako izazovno pokriti tako izdašne i velike troškove – govori gospođa Novara.

Neovisno o visini primanja, većini građana ovo bi bio jak udarac po džepu. Totalna šteta u prometnoj nesreći gospođe Hrnić proglašena je na oba automobila. Osim toga, tu su bili i razni drugi troškovi koje je trebalo podmiriti pa tako i bolnički troškovi u kojima je osiguranje također pripomoglo.

Zbrajanje troškova

I manji popravci na automobilu mogu koštati vrtoglavo. Situacija je takva i sa rabljenim automobilima, a u slučaju novijih vozila sanacija štete još je skuplja gdje zamjena pojedinog djela može koštati i do nekoliko tisuća kuna. Upravo iz tog razloga kasko polica osiguranja isplativa je u oba slučaja, ali posebno se preporučuje vlasnicima novijih automobila. U isto se uvjerila i umirovljenica koja je više od 30 godina radila u računovodstvu i s troškovima, kako i sama kaže, zna baratati.

– Moje iskustvo zaista je pozitivno. Oni su odmah isplatili novce. Čak su i prodali ono što je ostalo od automobila nakon nesreće pa nisam ni s time imala problema. Ja sam samo donijela dokumente o nesreći i o šteti. Iz osiguravajućeg društva su vrlo brzo poslali vještake da procijene nesreću, a prije nego što je sud završio, meni su novci već bili na računu – nastavlja Novara o podmirenju štete.

Proces ugovaranja kasko police inače je veoma jednostavan, a takav je i proces isplaćivanja odštete. Agenti u oba slučaja prikupe sve potrebne podatke, od onih osobnih pa do podataka o vozilu. Svi oni utječu na visinu finalne premije kasko police. Primjerice, to su dob vozača te njegovo dosadašnje iskustvo ali i sklonost prometnim nezgodama u prošlosti. Parametri koji se također uzimaju u obzir su i marka automobila kao i njegova snaga te starost.

– Sve su mi detaljno objasnili u osiguravajućem društvu prije ugovaranja kasko police. I nakon prometne nesreće sve je išlo veoma brzo i jednostavno. U takvoj situaciji nisam se još mogla brinuti i o tome pa mi je zato drago što sam imala ugovoren kasko. Zapravo, u mislima mi je samo bilo da sve bude dobro. Da gospođa iz drugog automobila bude u redu. Ona je inače isto bolesna i taman se u trenutku nesreće vraćala s terapije pa mi je zato to još teže palo. A imala sam i suvozače na koje sam isto tako puno mislila nakon nesreće – objašnjava gospođa.

Godišnja premija kasko osiguranja u pojedinim slučajevima može iznositi koliko i manji popravci na automobilu nakon nekih sitnih nezgoda poput onih koje se dogode na parkiralištu, ili nakon provale u automobil. Kasko osiguranje pokriva i ovakve slučajeve, a kad se cijene usporede, isplativo je misliti unaprijed u što se osobno uvjerila i gospođa Novara Hrnić koja je nakon nesreće bila, financijski gledano, u puno boljoj situaciji.

Građani se nerijetko susreću s odlukama o osiguranju. U tom je procesu prisutno mnogo promišljanja jer sumnjaju u neisplativost istog, a često su i u zabludi da će im biti teško izdvajati mjesečnu svotu na duži vremenski period. Međutim, oni koji odluče ne ugovoriti policu, obično zbog toga požale u trenutcima kada ih zadesi iznenadna i neočekivana prometna nezgoda.

Upravo zbog nedovoljne informiranosti o prednostima police KASKO osiguranja, ali i drugim vrstama osiguranja, Društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje (HUO), uz potporu Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore (HGK),  već godinama provode niz aktivnosti s ciljem afirmacije i popularizacije financijske pismenosti građana, a posebice mladih. Jedna od njih je i projekt financijskog opismenjavanja na području osiguranja pod nazivom "Sigurnije sutra" koji se provodi kao dio Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine.   

Više informacija potražite na web stranici projekta SIGURNIJE SUTRA.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije