Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijeme je

Pripremite se za zimu: ovo je 5 koraka za mirnu vožnju

snijeg
Foto: Andrew Milligan/Press Association/PIXSELL
1/3
03.12.2017.
u 15:41

Zakonski su dovoljne i ljetne gume uz pripravne lance za snijeg, ali stručnjaci preporučuju zimske gume

Temperature zraka sve su niže, pa je krajnje vrijeme da, ako to već niste učinili, provjerite u kakvom je stanju vaš automobil. Ako je redovno servisiran, ne biste trebali imati problema, ali ako već neko vrijeme niste bili u servisu, svakako se preporučuje provjera najbitnijih stvari za zimsku vožnju. U suprotnome, jedno od nadolazećih hladnih jutara mogli biste pamtiti po čekanju službe za pomoć na cesti. Kako nam otkrivaju iz službe za pomoć na cesti Hrvatskog autokluba, najčešći uzrok zatajenja vozila zimi neispravan je akumulator. To je osobito čest problem u prvom naletu niskih temperatura.

Antifriz

Ako je tijekom ljetne sezone iz bilo kojih razloga u sustav hlađenja motora dolijevana voda, nužno je prekontrolirati gustoću rashladne tekućine i njezinu otpornost na niske temperature. Manjak antifriza, odnosno njegova slaba koncentracija na niskim temperaturama, može uzrokovati smrzavanje tekućine u bloku motora, pa dolazi do njegova pucanja i golemih troškova. Prosječno trajanje antifriza je tri godine, a provjeriti stanje antifriza možete u svakom servisu, ali i sami, pomoću posebnog uređaja. Izmjena antifriza, uz materijal i rad, stoji oko 190 kuna za automobile B i C segmenta.

Akumulator

Da vas auto ne iznevjeri zbog niske temperature, provjerite akumulator. Otkazivanja akumulatora najčešća su u prvom naletu niskih temperatura, a nov akumulator stoji od oko 300 pa do 900 kuna. Provjera akumulatora, koji u prosjeku traje od 4 do 6 godina, obavlja se na uređaju koji mjeri kapacitet.

Gume

Zimske gume svakako se preporučuju, a zakonska alternativa su ljetne s minimalnim profilom od 4 mm i lanci za snijeg u pripravnosti. Od 15.11. do 15.4. zimska je oprema obvezna na kontinentalnim brzim cestama, kao i na svim cestama kad nastupe zimski uvjeti.

Svjetla

Nemojte zaboraviti da su za zimskog računanja vremena svjetla obvezna i danju (kazna 300 kuna), pa provjerite ispravnost žarulja te svijetle li pravilno – ne previsoko ni prenisko.

Brisači i tekućina za pranje stakla

Za pranje vjetrobranskog stakla koristite posebnu tekućinu koja se ne ledi. U hladnijem dijelu godine obvezna je i strugalica za led. Provjerite metlice brisača jer i malo oštećenje umanjuje kvalitetu brisanja. Treba paziti da se brisači ne uključuju ako na staklu ima leda, jer se metlice odmah unište.

Pogledajte i video o pripremi auta za zimu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije