Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako voziti po magli

Prilagodite brzinu vidljivosti kako biste mogli zakočiti na vrijeme

Patrik Macek/PIXSEL
02.11.2021.
u 15:52

Prednje će vam maglenke pomoći da vidite rub ceste i zadržite putanju vozila, a stražnje da vas vide vozači iza vas

        S hladnijim jesenskim danima stigli su nam i magloviti uvjeti vožnje. Magla smanjuje vidljivost, a opasna je i zbog toga što se često pojavljuje naglo i samo mjestimično, s različitom gustoćom, pa može iznenaditi vozača. Zakon je definira kao pojavu kada vozač ne može jasno uočiti druge sudionike u prometu ili prometni znak na udaljenosti od najmanje 200 m na cesti izvan naselja, odnosno od najmanje 100 m u naselju. Stoga po magli treba prije svega smanjiti brzinu i držati veći razmak od vozila ispred.

Za magle se ne smiju paliti duga svjetla jer ona zbog reflektiranja dodatno smanjuju vidljivost. Zato vozite s kratkim svjetlima i upalite svjetla za maglu, ako ih imate. Prednje maglenke osvjetljavaju rubove ceste kako bi vozaču pomogle da zadrži putanju. Stražnja, pak, služi za bolje uočavanje vašeg vozila, odnosno kako bi vas na vrijeme mogli uočiti oni koji vam se približavaju straga.

Stražnje maglenke ne palite u gradu – osim za iznimno guste magle – jer će smetati vozačima iza vas. Svjetla za maglu isključite odmah kada uvjeti na cesti više ne zahtijevaju njihovu uporabu kako ne bi smetala ostalim sudionicima u prometu. I oprez, kod niske magle kolnik je vlažan pa može doći do proklizavanja. Zbog toga je još bitnije prilagoditi brzinu uvjetima na kolniku     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije