Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američka tvrtka:

'Povećat ćemo globalnu mrežu punktova za punjenje električnih auta 50 puta'

Ilustracija
Foto: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
14.09.2018.
u 13:49

Grupa je za potrebe širenja u Europu prikupila 125 milijuna dolara

Američki ChargePoint, operater jedne od najvećih mreža za napajanje električnih vozila u svijetu, cilja povećati globalnu mrežu punktova za punjenje gotovo pedeset puta do sredine sljedećeg desetljeća.

Grupa u kojoj vlasničke udjele imaju i njemačke kompanije BMW, Daimler i Siemens trenutno ima 53.000 punionica a cilj im je proširiti tu mrežu do 2025. godine na 2,5 milijuna, stoji u priopćenju.

ChargePoint, čije je sjedište u Silicijskoj dolini, proizvodi hardver i softver za punjenje. Nemaju vlastite stanice za punjenje već posluju po principu Airbnb-ja i Ubera, uspostavivši mrežu punktova na kojima klijeti mogu rezervirati termine za punjenje.

„Planiramo do 2025. godine organizirati 2,5 milijuna punktova za punjenje, na početku najznačajnijeg razdoblja u našoj povijesti i revolucije u sustavu prijevoza”, izjavio je izvršni direktor ChargePointa Pasquale Romano.

U razgovoru za Reuters Romano je kazao da se njihova odluka temelji na pretpostavci da će na tržištima koje pokrivaju, uključujući SAD i Europu, broj električnih automobila dosegnuti oko 20 milijuna.

Grupa je za potrebe širenja u Europu prikupila 125 milijuna dolara, a za Reuters su prošle godine priopćili da bi do 2022. godine mogli uvrstiti dionice u burzovnu kotaciju, što signalizira sve veću potražnju za opremom za industriju električnih vozila.

Očekuje se kako će do 2030. godine električna i hibridna vozila činiti gotovo trećinu globalnog tržišta automobila. Prošle su godine činila četiri posto od ukupno 86 milijuna prodanih vozila, prema konzultantima CRU-a.

Među igračima koji se natječu za kontrolu tržišta infrastrukture za električna vozila spadaju francuska tvrtka Engie, njemački Innogy i E.ON te nordijske tvrtke Fortum i Vattenfall.

Pogledajte video o tome koliko vrijede vozačke dozvole i kada ih trebate zamijeniti:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije