Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA

Pogledajte unutrašnjost novog Mercedesa koji prati što vozač gleda i kako trepće

Foto: Mercedes-Benz
1/15
19.04.2021.
u 14:27

Mercedes EQS sposoban je učiti i oslanja se na inteligentnu logiku nadzora: detektira li kamera da vozač gleda u zaslon ispred suvozača, on se automatski isključuje. Bilježi treptaj oka vozača i govor putnika

Njemački premium proizvođač predstavio je prvu potpuno električnu limuzinu iz serije Mercedes-EQ. EQS je također prvi model koji se temelji na modularnoj arhitekturi za luksuzna i poslovna električna vozila, te spaja naprednu tehnologiju, dizajn, funkcionalnost i povezivost. Prvi modeli na tržištu bit će EQS 450+ sa snagom od 245 kW i EQS 580 4MATIC sa snagom od 385 kW. Početak prodaje zakazan je za 15. lipnja, a prva vozila u salonima se očekuju u studenom 2021.

Stručnjaci za aerodinamiku uspjeli su, usko surađujući s dizajnerima, postići novu najbolju vrijednost koeficijenta otpora zraka cd od 0,20. To EQS čini najviše aerodinamičnim serijski proizvedenim automobilom na svijetu, što dobro djeluje i na doseg s jednim punjenjem. EQS-ov doseg iznosi do 770 kilometara (WLTP), a u planu je i inačica visokih performansi sa snagom od 560 kW.

Svi EQS modeli imaju električni pogonski sklop (eATS) na stražnjoj osovini, dok inačice s 4MATIC pogonom imaju eATS i na prednjoj osovini. Model EQS označava i predstavljanje nove generacije baterija sa značajno višom gustoćom energije. Veća od dvije baterije ima iskoristivi udio energije od 107,8 kWh.

EQS se može  puniti snagom do 200 kW na brzim punjačima s istosmjernom strujom. Energija za dodatnih 300 kilometara može se napuniti za samo 15 minuta. Kod kuće ili na javnim punionicama EQS se može puniti izmjeničnom strujom snage do 22 kW. 

Kao izuzetno inteligentno vozilo, EQS ima do 350 senzora, ovisno o opremi. Bilježe udaljenosti, brzine i ubrzanja, uvjete rasvjete, padaline i temperature, zauzeće sjedala kao i treptaj oka vozača ili govor putnika. Ovo mnoštvo informacija obrađuju kontrolne jedinice koje uz pomoć algoritama donose odluke munjevitom brzinom. Novi EQS može proširiti svoje mogućnosti na osnovi novih iskustava jer je sposoban učiti, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji

U unutrašnjosti se ističe MBUX Hyperscreen, veliki zakrivljeni zaslon koji se proteže skoro od jednog do drugog A nosača. Ispod staklenog pokrova nalaze se tri zaslona te se dobiva dojam kao da se stapaju u jedan. 12,3-inčni OLED zaslon ispred suvozača pruža mu vlastiti zaslon i kontrolnu površinu. Tamo su zabavne funkcije dostupne samo dok se automobil vozi u skladu sa specifičnim propisima države. Mercedes EQS oslanja se na inteligentnu logiku nadzora: detektira li kamera da vozač gleda u zaslon ispred suvozača, on se automatski isključuje. 

 

>> VIDEO Na cesti između mjesta Žažina i Sela vozačica je vozila pod utjecajem alkohola s 1,74 promila. Nije imala kontrolu nad vozilom i sletjela je s ceste!

Komentara 3

MN
Mr.NO
16:18 19.04.2021.

Mišo Hrastov je hrvatski branitelj i junak!Kada je bilo najteže branio je svoj grad od velikosrpske žgadije!U jednoj situaciji pri pokušaju ulaska srboarmije u grad Karlovac i pomoći opkoljenim im kasarnama iz kojih je razaran grad i snajperima ubijani nhegovi građani,Hrastov i dečki su na Koranskom mostu zarobili 3Oak srboarmijskih rezervista ,12 ih se opiralo pa su eliminirani. Nažalost pokvareno hr kruvisuđe sude Hrastovu za neakakav zločin nad zločincima i traže da državi koju je branio vrati nebuloznu "odštetu"! Stop lažnim i korumpiranim sudijama i političarima u Hrvatskoj!Hrastov je HEROJ!

BE
Berlioz
15:48 19.04.2021.

Prekrasan je auto ali ti okrugli otvori za ventilaciju su mi kao šaka u oko. To je detalj koji mi se ne sviđa niti u trenutnim modelima.

JO
josmalopanestalo
16:29 12.05.2021.

jel onda šalje poruke ženi doma kam si gledal i obrnuto mužu kam je gledala (cinker)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije