Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oznaka 69

Pijanima za volanom uređaj koji blokira pokretanje automobila

stop policija
Foto: Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
28.04.2015.
u 17:00

Oznaka 69 u dozvolama značit će da taj vozač smije voziti samo ako ima ugrađen poseban uređaj koji otkriva alkohol u krvi

Hrvatski vozači koji su više puta kažnjavani zbog vožnje u pijanom stanju mogli bi u svojim vozačkim dozvolama dobiti oznaku prema kojoj smiju upravljati samo onim vozilima koja u sebi imaju ugrađen uređaj koji blokira pokretanje motora ako detektira alkohol u krvi vozača. Europska komisija jučer je propisala da oznaka u dozvolama za takve vozače bude 69 u svim zemljama EU.

Isti sistem u cijeloj EU

Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, koji je hrvatska Vlada prihvatila 2011., predviđa da se najkasnije do 2020. i u Hrvatskoj uvede takav uređaj za blokadu motora u slučaju alkoholiziranosti vozača.

– Harmonizirana oznaka pomoći će da se u cijelom EU prepozna takva restrikcija i omogućit će državama da nadziru one koji imaju takvu oznaku. No, i dalje je na državama članicama da same odluče žele li ili ne žele uvesti takve uređaje – kažu izvori u Europskoj komisiji.

Prema studiji iz 2014., zakone koji propisuju instaliranje takvog uređaja u vozila učestalo alkoholiziranih vozača imaju Švedska, Finska, Nizozemska, Francuska i Belgija.

U Finskoj 50 mjesečno

U Finskoj, primjerice, oko 50 vozača mjesečno ulazi u taj program. Austrija i Njemačka kroz pilot-projekte testiraju mogućnost da uređaj za blokadu motora u slučaju alkoholnog zadaha vozača postane obvezan u školskim autobusima i komercijalnim vozilima.

Prema hrvatskom nacionalnom programu, u Hrvatskoj bi se takvi uređaji prvo trebali propisati za vozila koja se koriste za prijevoz djece. Uređaj radi tako da je dio u koji vozač puše i koji mjeri sadržaj alkohola u njegovoj krvi spojen sa sustavom paljenja motora. Ako uređaj detektira više promila od dopuštenog, motor se jednostavno ne pali. A vozač kojemu u dozvoli stoji oznaka 69 ne smije upravljati vozilom bez takvog uređaja. 

>> Biciklist vozio sa 2,36 promila alkohola u krvi

>> Za 150 kuna pijani vozači više neće plaćati štetu na vozilu

Komentara 4

DU
Deleted user
17:55 28.04.2015.

Mislim da se nije vodilo računa o specifičnostima našeg krajolika i redimo u Hrv. Zagorju bi moglo biti problema sa startanjem motora općenito, neovisno da li je vozač unutra ili ne - tamo naime i sam zrak ima 0,5 promila zbog brojnih Zagoraca uokolo koji dahću alkoholne pare.

BE
belimo
19:08 28.04.2015.

Kolega je kupio još 1990 takav auto a da to nije niti znao. Radilo se o ISUZU STYLOS -u. Kada je bio pod "parom" nije ga mogao startati a na komandnoj ploči je pisalo ALCOHOL. E onda on izvuče ključ,, izađe van, netko trezan sjedne u auto i upali ga pa ponovno kolega sjeda i pravac kući... Kolega više ne pije ali je to riješila ženidba a ne senzor.

SM
SmellsLikeŠit
17:52 28.04.2015.

pušing

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije