Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi Peugeot 508

Umjesto klasike Francuzi nude peterovratni kupe

Peugeot 508
Foto: Peugeot
1/8
28.02.2018.
u 15:00

Prodaja klasičnih limuzina D segmenta pada, pa se proizvođači trude ponuditi nešto drugačije – Francuzi su se okrenuli fastback limuzini

Klasičnim limuzinama srednje klase nije lako. Već se više od desetljeća bore s padom prodaje, osim, dakako, premium limuzinskih modela. SUVomanija koja je postala globalni trend nagnala je neke proizvođače da više ni ne nude limuzine D segmenta, dok su drugi, poput Peugeota, odlučili ponuditi novu generaciju modela 508 u izrazito sportskoj formi. Umjesto klasične četverovratne limuzine novi 508, koji će premijerno biti predstavljen u Ženevi početkom ožujka, bit će fastback coupe limuzina s peterim vratima. Sportsku notu, osim padajućeg stražnjeg kraja, pojačava i visina vozila od samo 140 cm (6 cm manje nego ranije). Dinamično i agresivno izgledaju i prednji i stražnji kraj, a sportska silueta naglašava se i prednjim staklima bez okvira.

Digitalizirani kokpit

U odnosu na dosadašnji model, novi je 508 osam centimetara kraći, pa s 475 cm duljine djeluje kompaktnije, ali i dalje nudi vrlo prostranu unutrašnjost, dok prtljažnik prima 487 litara.

Zbog manjih dimenzija i drukčije gradnje na novoj EMP2 platformi - koju dijeli s Peugeotom 5008 - novi je model 70 kg lakši od prethodnika. I najveći Peugeotov model dobiva i-Cocpit s karakterističnim malim kolom upravljača iznad kojeg vozač prati novu središnju digitalnu instrumentnu ploču (može se podesiti i individualizirati sa šest različitih načina rada, uključujući noćni), dok središnjim dijelom dominira 10-inčni HD zaslon.

Peugeot 508
1/8

U osnovnoj razini opreme dolazi analogna instrumentna ploča i središnji 8-inčni dodirni zaslon, pa su u svim verzijama tipke svedene na minimum, odnosno samo ih je šest najbitnijih.

U početku će 508 biti ponuđen uz pet modernih turbo agregata. Dva turbobenzinca u ponudi su 1,6-litreni PureTech agregati sa 180 i 225 KS. Oba se mogu kupiti s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Tri dizelske varijante uklučuju 1,5 i 2,0 BlueHDI motore sa 130, 160 i 180 KS. Također su dostupni sa 6-stupanjskim ručnim i 8-stupanjskim automatskim mjenjačem.

Dinamičan i udoban

Dinamika vožnje također je poboljšana podešavanjem stražnje osovine multi-link, u višoj razini opreme spojene ovjesom s prilagodljivim amortizerima Active Suspension Control (serijski u razini opreme GT i kod svih benzinskih motora te kao opcijska oprema kod dizelaša od 2,0 l). Kalibracijom električnog servoupravljača osigurao se kompromis udobnosti i dinamike vožnje.

Proizvodit će se u francuskoj tvornici u Mulhouseu, a u Hrvatskoj se očekuje krajem godine.

Urus, Jetta... Pogledajte najveće novitete detroitskog sajma automobila:

Peugeot 508
1/45

Komentara 1

Avatar Ironman0105
Ironman0105
01:24 06.03.2018.

Coupe, ili kako to "novinar" po srpski pise kupe je po definiciji automobil s jednom klupom i dvoja vrataza razliku od sedana koji ima cetvora....No evo u automobilistickoj velesili Hrvatskoj strucni novinari pisu o coupeima s 5 vrata....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije