Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brzina je ključna

Ovo trebate učiniti ako vam je auto stradao u poplavi

U poplavi stradaju i mnogi automobili. Kad god je moguće, već na samu najavu izlijevanja vode aute treba skloniti na sigurno
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
21.03.2018.
u 10:12

U grijanoj garaži uz pomoć strujnih grijalica treba što prije isušiti kabinu i kompletno vozilo te izbaciti vodu iz motora i mjenjača

Nakon obilnog snijega, a zatim i naglog zatopljenja, ponovno se mogu očekivati poplave. Osim nekretnina i nasada, u poplavama svake godine stradaju i brojni automobili. Prevencija je i u ovakvim slučajevima ključna, jer poplava je elementarna nepogoda koja većinom ne dolazi nenajavljeno.

- Svaki vozač mora uvijek znati gdje je njegovo vozilo i je li ga parkirao na mjestu od potencijalnog rizika za neku vrstu elementarne nepogode. Kada poplava nailazi vozač je dužan svoje vozilo u najkraćem mogućem roku pokušati izvesti izvan zone opasnosti, ali da pri tome ne dovodi u rizik svoj život i zdravlje - rekao je Goran Husinec, sudski vještak za cestovni promet, tehniku i procjenu motornih vozila.

No, nije uvijek moguće spasiti automobil, jer prednost imaju životi ljudi i životinja, pa nekretnine. Ne uspije li vlasnik svoj automobil spasiti od poplave, mora učiniti sve da šteta na vozilu bude što manja. To je bitno namjerava li osiguravatelju - uz uvjet da je automobil kasko osiguran - podnijeti zahtjev za naknadu štete na vozilu.

U poplavi stradaju i mnogi automobili. Kad god je moguće, već na samu najavu izlijevanja vode aute treba skloniti na sigurno
1/35

Spašavanje potopljenog automobila podrazumijeva da vlasnik vozilo odmah izvuče iz vode, čim za to budu stvoreni uvjeti, a ne da čeka još nekoliko dana.

- Automobil potom treba staviti na suho, otvoriti vrata i prozore i pokušati spasiti što više ovisno o situaciji koja vlada na mjestu štete. Ako vozač ne može sam izvući vozilo iz vode, treba pozvati spasioce. Ako oni u tom trenutku nisu dostupni, vlasnik vozila treba odmah obavijestiti osiguravatelja što se dogodilo, kako bi on osigurao najbolje moguće spašavanje vozila ako njegov vlasnik za to nema sredstava niti stručnog znanja - pojašnjava G. Husinec. Također, vlasnik vozila o potopljenom automobilu mora u najkraćem mogućem roku obavijestiti policiju, jer se tek s policijskim zapisnikom može obratiti osiguravajućoj kući u kojoj za vozilo ima ugovoreno kasko osiguranje. Nije sve ni u kasko osiguranju, jer - u većini slučajeva - ako auto nije bio dugo u dubokoj vodi brzom intervencijom može se dosta spasiti. Iz automobila treba izbaciti vodu i treba ga odvući na suho mjesto, najbolje grijanu garažu.

- U grijanoj garaži uz pomoć strujnih grijalica treba što prije isušiti kabinu i kompletno vozilo te izbaciti vodu iz motora i mjenjača. Nakon toga treba prijeći na sanaciju štete postupnim rastavljanjem vozila. Vozilo nikako ne paliti prije nego stručna osoba pregleda motor, osigura njegovo podmazivanje te promijeni sve tekućine - savjetuje G. Husinec.

Komentara 1

BL
Blomberg
09:48 22.03.2018.

Vazno ! sva sjedala izvaditi iz auta i dobro ih osusiti ili recimo -potpuno- onda unutrasnjost kao i motor, i to raditi par dana, jer se vlaga stalno vraca. Najbolje sve na autu otvoriti da se karoserija potpuno osusi, zatimim najbolje promjeniti ulje, i filtere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije