Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROLJETNO ČIŠĆENJE

Oslobodite auto tragova zime

pranje auta
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
13.04.2014.
u 09:15

Mnoge stvari, poput pranja automobila, provjere guma i dolijevanja tekućina, možete obaviti sami

Iako je protekla zima bila vrlo blaga, sa samo nekoliko snježnih tjedana, vaš je automobil tijekom hladnijeg dijela godine bio izložen hladnoći, soli kojom se posipaju prometnice i raznim nečistoćama. Stoga, vrijeme je za veliko proljetno čišćenje i provjeru stanja vozila. Prije svega, automobil bi trebalo detaljno pregledati i očistiti. Zima uvijek ostavi traga, pa pregledajte lak na autu. Kamenčići, kojih je na cestama zimi mnogo, mogu napraviti veliku štetu laku, čak i prodrijeti u limariju pa je to važno na vrijeme vidjeti i sanirati. Automobil dobro i detaljno operite. Isperite s karoserije i podvozja tragove soli kako ona ne bi otvorila put hrđi. To možete obaviti i sami u samoposlužnim autopraonicama koje imaju čistače s visokim pritiskom vode. Za nekoliko desetaka kuna možete isprati svu prljavštinu, samo pripremite kovanice.

Ali, i tu treba paziti, jer preveliki pritisak vode može oštetiti automobil. Najviše pazite pri čišćenju plastike i guma te na one dijelove laka na kojima već postoje neka oštećenja. Prejakim mlazom može se s manjeg oštećenja potpuno odstraniti lak. Zbog toga ne bi trebalo približavati mlaz na manje od 20 centimetara od automobila. Pregledajte i je li vam sva potrebna oprema na broju i u kakvom je stanju. Nepotrebno, primjerice lance za snijeg, izvadite iz auta i spremite za drugu zimu. Pregledajte žmigavce, svjetla, razinu ulja u motoru i po potrebi ga nadolijte.

Vrijeme je, naravno, da i kod vulkanizera dogovorite zamjenu zimskih guma ljetnima. To se preporučuje napraviti kad temperatura zraka nekoliko dana zaredom bude iznad sedam Celzijevih stupnjeva.

Za one stvari koje ne možete sami, posjetite servis. Primjerice, ne preporučuje se da sami perete motor, pogotovo vodom. Mnogi ovlašteni servisi nude povoljne, pa čak i besplatne proljetne preglede vozila.

>> Tek četvrtina ispitanika brine se o automobilu kako bi trebalo

>> Oprez kod jamstva - sitna slova kriju zamke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije