Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjegnite probleme

Oprez: ovo su najčešće ljetne greške vozača

trokut
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
09.07.2018.
u 06:41

Najčešći razlozi poziva službama za pomoć na cesti srećom često nisu ozbiljni, ali svakako su u pitanju greške vozača

U toplijem se dijelu godine općenito više vozi pa su i problemi na cesti češći. Nastavno na to, službe pomoći na cesti bilježe mnogo više posla nego u hladnijem dijelu godine. Stoga je zanimljivo vidjeti koje su najčešće pogreške vozača ljeti. Većinom ih možemo izbjeći uz više pažnje.

Prema iskustvu HAK-a, najčešća je pogreška vozača u ljetnim danima ulijevanje pogrešnog goriva. U toj je situaciji bitno pravodobno pozvati pomoć kako ne bi došlo do velike štete. Čim shvatite da ste ulili pogrešno gorivo ugasite motor. Dizelaši su osjetljiviji na ulijevanje krivog goriva od benzinaca.

Dobro pričvrstite teret

Drugi učestali problem zbog kojeg vozači često zovu službu pomoći na cesti je vožnja na rezervi. Zbog ove loše navike vozača često se događa da vozilo ostane bez goriva.

Tijekom ljetnih mjeseci zna se dogoditi da putno računalo pogrešno izračunava preostalu količinu goriva u vozilu.

Pregrijavanje kvačila u dugim kolonama na uzbrdici, kočenje kvačilom umjesto parkirnom ili nožnom kočnicom, vuča priključnog vozila ili autoprikolice. Bilo koja od ovih radnji može uništiti kvačilo, uvjerili su se već mnogi vozači, jer i kvar kvačila na popisu je čestih ljetnih problema.

Gubitak ključeva - do čega često dolazi jer se vozači s ključevima okupaju u moru - ili zaključavanje ključeva u vozilu također su česte pogreške vozača ljeti.

Umjereno s klima-uređajem

Stoga svakako pripazite gdje držite ključeve automobila dok ste na odmoru, kao i loša priprema priključnog vozila koje često bude pretovareno, sa starim, lošim gumama.

Česti su i problemi s osovinama ili ležajevima prikolica, kao i svjetlima. Teret treba dobro pričvrstiti. Popis najčešćih problema zaokružuje onaj s klimatizacijskim uređajem automobila.

Naime, preporučuje se umjereno korištenje klima-uređaja kako ne bi došlo do preopterećenja i kvarova na alternatoru do kojih dolazi upravo zbog neprestanog rada ventilatora.

Označite auto i pozovite pomoć

Kvar ili prometna nesreća uvijek se mogu dogoditi, pa i na te situacije vozač treba biti spreman. Iz automobila ne izlazite bez reflektirajućeg prsluka na sebi. Ako možete, vozilo pomaknite uz desni rub kolnika. Iza njega postavite trokut i pozovite pomoć.

Sinonim je za pomoć na cesti HAK, odnosno Hrvatski autoklub, koji stiže nakon poziva na broj 1987. Glavna konkurencija HAK-u i opcija itekako vrijedna razmatranja jest Oryx Asistencija (0800 1818, 0-24). Velika je prednost Oryxa i Putni Anđeo mobilna aplikacija za iOS i Android pametne telefone koja, među ostalim, u slučaju prometne nezgode obavlja komunikaciju s pozivnim centrom Oryxa ili privatnim osobama pružajući informacije o okolnostima i lokaciji prometne nezgode.

Ovo su groblja dizelaša, 300.000 čeka svoju sudbinu:

trokut
1/32
Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Domovine_sin
Domovine_sin
07:26 09.07.2018.

Nije kvačilo već spojka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije