Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unaprijeđeni

Opelovi crossoveri spremni za nove ekološke standarde

Opelovi crossoveri
Foto: Opel
17.07.2018.
u 12:56

Opel se SUV i crossover modelima relativno kasno priključio tom tržišnom trendu, ali su u kratkom vremenu napravili mnogo

U Opelu imaju razloga biti zadovoljni, pa su svoju „pobjedničku“ obitelj predstavili u Opel Areni. Obitelj SUV vozila koju čine Mokka X, Crossland X i Grandland X nudi moderan izgled, povišeni položaj sjedenja s dobrim pregledom ceste, moderne tehnologije za povezivost i sigurnost.

Ove je godine svaki četvrti kupac Opela u Njemačkoj izabrao jedan od ova tri modela, a prvi su u europskom B SUV segmentu. Plan je da do 2021. čak 40% prodanih vozila bude iz ove obitelji. No, za to treba konstantni napredak i usavršavanje na svim poljima. Usklađivanje većine motora u ponudi s emisijskim standardom Euro 6d-TEMP samo je početak. Paparazzi su već snimili buduću Mokku, Crossland X i Grandland X su dobili nove motore, a Grandland X će 2020. postati prvi Opel koji će se nuditi kao plug-in hibrid. Najmanji model u ponudi, Crossland X, dobio je novi 1,5-litreni motor iz vitrine PSA grupe. Razvija 102 KS i dolazi uz 6-stupanjski ručni mjenjač.

Novi motor u ponudi Grandlanda također je 1,5-litreni turbodizel, koj je u mirovinu pospremio 1,6 motor koji se nudio u početku. Snažniji je za 10 KS (130 KS) i dolazi sa 6-stupanjskim ručnim ili 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Novi trocilindrični 1,2 benzinski stroj od 130 KS donosi zanimljivu tehničku novost, filtar čestica u ispuhu.

Opelov bestseler Mokka X dobila je novi bazni benzinski motor, što je označilo pozdrav s ponudom atmosferskih strojeva. Riječ je o 1,4 turbomotoru sa 120 KS, ručnim mjenjačem i vrlo razumnom potrošnjom goriva. Mokka se, jedina u Opelovoj ponudi, može dobiti i s pogonom na sve kotače. Tu je novost model s 1,6 turbodizelom, pogonom 4x4 i ručnim mjenjačem.

Najviše riječi bilo je oko novih protokola za mjerenje potrošnje goriva WLTP i emisijskog standarda Euro 6d-TEMP koji su pred automobilsku industriju postavili veliki izazov. WLTP je uveden kako bi korisnici dobili podatke o potrošnji goriva koji su bliži stvarnom ponašanju u vožnji. Norma Euro 6d-TEMP u siječnju 2020. naslijedit će normu Euro 6d, a najviše brine o razini dušičnih oksida NOx. U Opelu su naglasili kako je već sad čak 79 njihovih motora usklađeno sa strogim novim ograničenjima ovog standarda.

10 stvari koje možda niste znali o Yugu:

Opelovi crossoveri
1/11
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije