Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prometni planer

Odlazite na odmor? Evo kako izbjeći gužve

Ilustracija
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
18.07.2019.
u 20:30

Iz HAC-a kao najpovoljnije dane za putovanje izdvajaju ponedjeljak, utorak, srijedu i četvrtak

Odlazak na godišnji odmor većini je vozača najdulje putovanje automobilom u godini. Kad tome pribrojimo činjenicu da brojni vozači nemaju običaj redovito kontrolirati stanje svog automobila, jasno je kako rastu izgledi da upravo na tom putovanju nešto krene nizbrdo. Stoga prije polaska na put povedite računa o nekoliko važnih stvari. Prva i osnovna stvar svakako je – kontrola stanja automobila. Ako to ne želite ili ne možete obaviti sami, uputite se u servis.

No, mnogo toga na vozilu svaki bi vozač morao znati prekontrolirati sam. Tu prije svega mislimo na kontrolu razine ulja u motoru, na dopunu razine tekućine za pranje vjetrobranskog stakla, kontrolu i dopunjavanje rashladne tekućine, na kontrolu stanja guma i pritiska u njima. Zbog prtljage i povećanja tereta u vozilu potrebno je postaviti tlak u gumama prema tablici koja određuje nivo tlaka u gumama prema osovinskom opterećenju za određenu dimenziju kotača. Ta je tablica obično nalijepljena na poklopac spremnika goriva ili na okvir vrata, a nalazi se i u korisničkom priručniku za vozilo.

Sami morate biti u stanju provjeriti imate li u automobilu potrebnu sigurnosnu opremu. Reflektirajućih prsluka mora biti dovoljno za sve putnike u vozilu, a trokut i prva pomoć moraju biti pri ruci – pri slaganju stvari u automobil pazite da prtljagom ne zatrpate trokut i kutiju za prvu pomoć.

Dobro je imati i vatrogasni aparat.

Kad ste obavili te predradnje, odredite kojim ćete putem najučinkovitije stići do odredišta. Iako je cestarina znatna stavka u planiranju troškova putovanja, autocesta je u načelu sigurniji i svakako brži izbor za obiteljsko putovanje. Stoga će se tim putem i ovoga ljeta mnogi vozači uputiti prema obali. Od velike će im koristi pri tome biti planer putovanja, koji ovom prigodom donosimo, a pripremili su ga u Hrvatskim autocestama. Analizom podataka iz lanjskog prometa, iz HAC-a kao najpovoljnije dane za putovanje izdvajaju ponedjeljak, utorak, srijedu i četvrtak, i to u oba smjera. Ako ste u mogućnosti, putovanje planirajte tako da u predviđenim razdobljima najvećih gužvi ne budete u prometu. Ako ne idete samo na produljeni vikend, radije pričekajte jedan dan i prema moru putujte onim danima kad vas na cesti očekuju humaniji prometni uvjeti.

Putujete li baš u špicama sezone – pogotovo vikendom, a ponajviše subotom kada je uobičajena tjedna smjena turista – vožnja autocestama također zna biti zamorna, dugotrajna i opasna. Tada možete upasti u gužvu i još kasnije od planiranog stići na odredište. Što je promet na autocesti gušći, veća je i vjerojatnost prometnih nesreća, a veliku ulogu u tome imaju umor vozača i nervoza. Stoga, i ako se nađete u koloni, ne gubite živce, a kod prvih znakova umora skrenite na odmorište uz autocestu i odmorite se. Visoke ljetne temperature na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, pa je važno da na put ne krećete umorni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije