Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cestarina

Od Zagreba do Splita starom cestom 250 kuna jeftinije, ali duže

AUTOCESTA,ENC
Goran Jakuš/PIXSELL
05.06.2012.
u 08:07

Hrvatske autoceste za korisnike elektroničke naplate cestarine ne poskupljuju korištenje autoceste, a u lipnju nude i promotivnu cijenu ENC-uređaja

Poskupljenje cestarina za 15% na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste još je jedan udar na budžet građana prije turističke sezone. Tako je putovanje državnim cestama prema moru postalo još isplativije pa će sigurno mnogi ovoga ljeta prema jugu krenuti starom cestom.

Sa sadašnjih 157 kuna cestarina do Splita poskupjet će na 181 kunu.

Do Osijeka za 16 kuna više

Ako uzmemo da će vaš automobil na autocesti trošiti devet litara na 100 km, a na staroj cesti osam l/100 km, na putu od Zagreba do Splita mogli biste uštedjeti 250 kuna ako putujete državnom cestom. Dakako, putovanje autocestom ima svoje prednosti. Sigurnije je i brže. Primjerice, do Splita se od Zagreba ili obrnuto autocestom dolazi oko sat i pol brže nego starom cestom.

Ako vam se ne žuri stara je cesta mnogo jeftinija alternativa. Ne treba zanemariti i da se u turističkim špicama na autocesti koju koristi najveći broj stranih turista stvaraju velike gužve.

Do Rijeke će cestarina nakon poskupljenja stajati 69 kuna, umjesto dosadašnjih 60 kuna, a primjerice od Osijeka do Zagreba sa sadašnje 102 kune poskupjet će na 118 kuna.

Ali, Hrvatske autoceste su za korisnike ENC uređaja pripremile popuste s kojima će za njih cijene ostati iste. Primjerice, ako kupite ENC uređaj za promotivnih 1,25 kuna (umjesto dosadašnjih 122 kune) do 30. lipnja (ta cijena vrijedi samo ako ga napunite odmah sa 500 kuna, a tada ćete dobiti i 50 kuna na poklon) cijena cestarina će ostati ista kao i do sada.

ENC ne vrijedi na AZM

– Korisnici ENC-a sada imaju 10% popusta na sadašnje cijene cestarina, a tako će ostati i ubuduće. Primjerice, dionica Zagreb-Maslenica je do sada stajala 100 kuna, a po novom će koštati 115 kuna. Za korisnike ENC uređaja koji su prije tu dionicu plaćali 90 kuna, ta će cijena ostati i dalje – odgovaraju iz HAC-a.

Elektronička naplata cestarine vrijedi na svim dionicama autocesta u Hrvatskoj osim na Autocesti Zagreb – Macelj, koja je ujedno i najskuplja autocesta po kilometru u Republici Hrvatskoj. Na Istarskom ipsilonu ENC vrijedi.

Ključne riječi

Komentara 40

RI
Ringo
08:57 05.06.2012.

Naslov "Od Zagreba do Splita starom cestom 250 kuna jeftinije, ali duže" je dvosmislen jer poistoji vremenski duže i kilometarski duže. Činjenica: starom cestom je kraće za točno 50 km, ali je vremenski duže za sat do sat i pol.

OB
-obrisani-
09:03 05.06.2012.

priznajem da je auto put u hrvatskoj odličan....ali nije ništa bolji od mađarskog auto puta.... 5 dana u mađarskoj vinjeta košta oko 6 evra....pa se vozi do mile volje a samo prođi hrvatsku od batrovaca do bregane košta 100 i nešto kuna kako se mađarima isplati i kako pored tolike cestarine,tolikog turizma da ste toliko u minusu...nije mi jasno

OB
-obrisani-
09:50 05.06.2012.

jedino je italija bezobrazna kao hrvatska.....trst - venecija 9 evra kretenizam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije