Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
70. OBLJETNICA

Od mjenjača i motora brisača Seatovi stručnjaci stvorili respiratore

Foto: SEAT
1/4
08.05.2020.
u 12:03

Model 1400 bio je 1953. godine prvi automobil koji je Seat proizveo. Ove i iduće godine ta će španjolska marka na tržište uvesti nekoliko električnih i plug-in hibridnih modela

Osnovan 9. svibnja 1950. godine, Seat sada slavi svoju 70. obljetnicu. Marka za koju kažu da je Španjolsku postavila na kotače i uvela demokratičnost u područje mobilnosti do danas je prošla temeljitu transformaciju i pokazala vrhunsku sposobnost preobrazbe. Prvi automobil koji je izašao iz tvornice Zona Franca bila je limuzina Seat 1400. Dnevni kapacitet tvornice bio je pet vozila.

Nakon razdoblja od 40 godina proizvodnje modela kao što su Seat 600 i Seat 127, izgrađena je veća i modernija tvornica, pa se 1993. godine proizvodnja iz Barcelone premjestila u Martorell. Nova je tvornica pokrenuta ulaganjem od 244,5 milijardi španjolskih pezeta (1,47 milijardi eura), a započela je s radom uvođenjem druge generacije Ibize i nove Cordobe na tržište, uz kapacitet proizvodnje od 1500 vozila dnevno. Seat u ovom trenutku ima tri proizvodna centra: Barcelona, El Prat de Llobregat i Martorell. U tim se tvornicama trenutačno proizvode modeli Ibiza, Arona i Leon. Nadalje, Seat model Ateca proizvodi u Češkoj Republici, Tarraco u Njemačkoj, Alhambru u Portugalu i Mii electric, prvi potpuno električni automobil marke Seat, u Slovačkoj. Do danas je proizvedeno više od 19 milijuna vozila ove marke.

Seat je jedino automobilsko poduzeće koje dizajnira, razvija i proizvodi vozila te ih stavlja na tržište u Španjolskoj. On je vodeći industrijski ulagač u istraživanje i razvoj u toj zemlji, čini 1% BDP-a te izvozi 80% svojih vozila. Seat je stabilno poduzeće koje je dio Volkswagen koncerna. Evolucija marke Seat tijekom proteklih 70 godina bila je eksponencijalna, od dizajna automobila preko proizvodnje sve do njezinog obujma izvoza. Danas se za tri minute proizvede jednak broj vozila za koji je ranije bio potreban cijeli radni dan, a u usporedbi s dvogodišnjim čekanjem na isporuku modela Seat 600 tijekom 1950-ih, danas automobil u sklopu usluge „Fast Lane“ možete kupiti za 10 minuta u 5 klikova mišem i primiti ga za manje od 21 dan.

Tijekom proteklih 70 godina Seat je na tržište uveo ukupno 75 modela, uključujući različite verzije i generacije, među koje se ubrajaju i vodeći koji su označili prekretnicu, počevši 1953. godine s modelom Seat 1400, prvim automobilom koji je poduzeće proizvelo, ili pak s legendarnim modelom Seat 600, koji je predstavljen 1957. godine i koji je nedugo zatim postao simbolom slobode i mobilnosti. Godine 1984. na tržište je uvedena Seat Ibiza, a 1999. godine i Leon, koji je od samog početka ostvarivao golem prodajni uspjeh. Također, 2016. godine ova je marka ušla u segment SUV vozila modelima Ateca, Arona i Tarraco. Tri godine kasnije najavila je Mii electric, svoje prvo električno vozilo.

Evolucija i osuvremenjivanje automobila bili su stalni pratitelji tijekom toga putovanja, a u okviru njega proveden je tehnološki razvoj svih aspekata automobila, od sigurnosnih sustava do najnaprednije povezivosti. Usto, kao dio predanosti marke Seat održivijoj i ekološki prihvatljivijoj mobilnosti, poduzeće se upustilo u dalekosežnu električnu ofenzivu. Tijekom 2020. i 2021. godine na tržište će uvesti nove električne i plug-in hibridne modele, koji će se pridružiti trenutačno komercijalno dostupnoj električnoj verziji modela Mii: novu obitelj modela Leon, koji je dostupan u PHEV verziji, model Tarraco PHEV i nedavno predstavljen model Cupra Formentor, koji će biti dostupan i u električnoj plug-in hibridnoj varijanti. Naposljetku, model elBorn pridružit će se modelu Mii electric kao drugo potpuno električno vozilo marke.

U krizi uzrokovanoj koronavirusom Seat je brzo reagirao te je počeo proizvoditi respiratore. Tim od 150 stručnjaka radio je četiri tjedna na razvoju prototipa upotrebom mjenjača, ručica mjenjača i prilagođenog motora brisača vjetrobranskog stakla. Više od 600 respiratora poslano je u bolnice diljem Španjolske.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar MariaJE95
MariaJE95
09:00 25.05.2020.

w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Avatar BarbaraKH79
BarbaraKH79
23:31 15.05.2020.

w​​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije