Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost

Od danas obvezna svjetla danju, uskoro i zimska oprema

02.11.2022.
u 15:53

Vožnja u jesen donosi maglu i lošiju vidljivost, ali i rosu te obilnije kiše zbog čega su kolnici skliski

Od 1. studenog opet počinje obveza korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima koja traje sve do 31. ožujka iduće godine. Svi vozači koji imaju automobile s dnevnim svjetlima mogu koristiti njih, a ostali moraju imati upaljena kratka svjetla. Kazna za vožnju bez upaljenih svjetala danju jest 300 kuna, stoga od sutra ne zaboravite upaliti svjetla i danju. Mopedisti i motociklisti tu obvezu imaju tijekom cijele godine.

Dakako, upaljena su svjetla cijele godine obvezna noću (od prvog sumraka do potpunog svanuća) i u slučaju smanjene vidljivosti, a kazna za nepoštivanje ovog propisa iznosi 500 kuna.

Približava se i 15. studeni, dan kad počinje obveza korištenja zimske opreme na svim kontinentalnim državnim cestama i autocestama, kao i na svim ostalim cestama kad na njima nastupe zimski uvjeti u vožnji. Pod zimskom se opremom podrazumijevaju zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom utora od četiri mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Imate li uskladištene zimske gume, ne čekajte zadnji dan za montažu jer će onda kod vulkanizera biti najveće gužve. Ako zimske gume ove sezone trebate kupiti, krajnje je vrijeme da kod trgovaca i vulkanizera potražite najbolju opciju. Zimska oprema u Hrvatskoj je obvezna do 15. travnja. Kazna za nepoštivanje ove odredbe iznosi 1000 kuna.

 

Jesen je i godišnje doba kada vozače na cestama očekuju mnogi izazovi. Ulaskom u sve dublju jesen jutra su sve maglovitija, što za posljedicu ima slabiju vidljivost. Zbog toga treba smanjiti brzinu vožnje i uključiti svjetla za maglu. Zakon kaže da po magli moraju biti upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje ceste ili svjetla za maglu ili oba svjetla istodobno. Također, stražnja svjetla za maglu na motornim ili priključnim vozilima smiju se upotrebljavati samo po magli i u slučaju smanjene vidljivosti. Svjetla za maglu koja se nalaze na prednjoj strani vozila mogu biti bijele ili žute boje, a na stražnjoj strani crvene boje. Dakle, nemojte u gradu po ne tako gustoj magli koristiti stražnje maglenke jer ćete samo smetati drugima.

Zbog češćih i obilnijih kiša te lišća koje pada na kolnik ceste su u jesen klizavije, stoga treba biti oprezniji za upravljačem i prilagoditi brzinu. Najopasnija je kiša koja padne nakon dužeg sušnog razdoblja i to neposredno nakon što padne, kad se na kolniku pomiješaju prljavština i voda. Vozite li se cestama kroz prirodu i šumu, pripazite na divljač koja je u ovo doba godine aktivnija i neopreznija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije