Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Produženi vikend

Očekuju nas gužve na cestama - evo kad je najbolje putovati

Ovaj bi petak iza 14 sati pritisak na prometnice trebao malo popustiti, no i dalje se očekuje velika gustoća prometa. Oboružajte se strpljenjem
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
20.06.2018.
u 09:18

Zbog dvaju državnih praznika koji se prislanjaju na vikend, predstojeći petak i ponedjeljak nose oznaku vrlo visokog intenziteta prometa

Niska gustoća prometa vozače u oba smjera - iz kontinentalne Hrvatske prema jadranskoj obali i iz smjera obale prema unutrašnjosti - očekuje danas te sutra do 14 sati. Nakon 14 sati gustoća prometa prema turističkim bi odredištima trebala biti povećana. Dan kasnije, u petak, razdoblje od 7 do 14 sati nikako nije preporučljivo za putovanje jer će tada, s obzirom da je Dan antifašističke borbe državni praznik, gužve na cestama biti najveće - u smjeru prema turističkim odredištima.

Iza 14 sati pritisak na prometnice trebao bi malo popustiti, no i dalje se očekuje velika gustoća prometa. Vikend bi stoga - s prognozom ‘samo’ povećane gustoće prometa - za putovanje trebao biti bolji izbor od petka za one koji planiraju konkretnije putovanje, a ne samo produženi vikend. Vidljivo je to iz prometnog planera kojeg su za ovu turističku sezonu izradile Hrvatske autoceste.

Kako je državni praznik i u ponedjeljak 25. lipnja (Dan državnosti) očekuje se da će se vozači tada iz turističkih odredišta vraćati s produženog vikenda. U jutarnjim se satima stoga očekuje velika gužva u prometu, a od 14 do 22 sata vrlo velika, pa putovanje planirajte tako da u ovom razdoblju ne budete na cesti. Ostajete li na odmoru duže, stoga razmislite o tome da žrtvujete petak - iako je 22. lipnja neradni dan - i prema moru putujte u subotu u bitno humanijim prometnim uvjetima.

Ostatak tjedna kojeg otvara Dan državnosti u prometnom bi smislu trebao biti podjednak - povećana gustoća prometa svim danima, kako prije tako i poslije 14 sati. Crvenu značku - oznaku vrlo velike gustoće prometa - u tom je tjednu dobila tek subota (posljednja u mjesecu) i to u razdoblju od 7 do 14 sati. Već u subotu poslije 14 na prometnicama bi se trebalo malo lakše disati - uz prometnu prognozu visokog intenziteta. Posve očekivano za vikend u turističkoj sezoni. Niska gustoća prometa očekuje se u nedjelju, prvog dana srpnja, a tako bi trebalo ostati i čitav prvi tjedan toga mjeseca, u razdoblju od 14 do 22 sata.

Ovaj bi petak iza 14 sati pritisak na prometnice trebao malo popustiti, no i dalje se očekuje velika gustoća prometa. Oboružajte se strpljenjem
1/32

Pametno planirajte

Ne preporučuje se putovati:

petak, 22. lipnja, od 7 do 14 sati

ponedjeljak, 25. lipnja, od 14 do 22 sata

subota, 30. lipnja, od 7 do 14 sati

Preporučljivo putovati:

utorak, 19. lipnja čitav dan

srijeda, 20. lipnja čitav dan

četvrtak, 21. lipnja od 7 do 14 sati

nedjelja, 1. srpnja, čitav dan

Utočite gorivo, ponesite vodu i radite pauze

- Prije putovanja provjerite vitalne stvari na automobilu (tekućine, stanje guma, svjetla...).

- Na put krenite odmorni, s punim spremnikom goriva i dovoljno vode za piće.

- Tijekom putovanja ne pretjerujte s hranom. Pretrpan želudac će vas uspavati i usporiti vam reakcije.

- Dulja putovanja ‘razbijte’ češćim pauzama, da protegnete noge i razbistrite um.

- Vožnja autocestom je sigurnija, ali brzine su veće, pa su takve i posljedice eventualnih nezgoda. Pazite na brzinu vožnje!

- Održavajte razmak od vozila ispred i pratite što rade ostali sudionici prometa. Uočite li na vrijeme tuđu grešku, to vam može spasiti život.

- Ne koristite mobitel tijekom vožnje, ali neka bude pri ruci i pune baterije. Nikad se ne zna kada može zatrebati.

- Iako ljeti to na automobilu ne morate činiti, uključite svjetla i danju. Tako ste uočljiviji.

 

Ključne riječi

Komentara 2

SJ
Sve je uzalud
10:10 20.06.2018.

....najbolje je putovatida. 12.11'2018.

JO
josmalopanestalo
11:53 22.06.2018.

jesu li to pitali uhljebe iz HAK-a,pazite ljudi ako bu kiša padala onda su ceste mokre !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije