Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vozio ga apotekar

Obnavlja se rijedak automobil iz 1925. godine, desetljećima stajao u garaži

Obnavlja se rijedak automobil iz 1925. godine Oakland True Blue Six
Foto: Privatni album
26.06.2019.
u 14:15

Vozio ga je cijeli život jedan vlasnik, apotekar Franjo Častek iz Otočca. Oakland je na cestama bio od 1929. do 1941., kad je vlasnik stradao u Drugom svjetskom ratu

Oakland True Blue Six iz 1925., najstarije originalno hrvatsko pokretno kulturno dobro s pedigreom, tako su u Muzeju automobila Ferdinand Budicki iz Zagreba opisali automobil koji je nakon 79 godina danas izaša na svjetlo dana.

Oakland je, kako je objavljeno na Facebook stranici muzeja, kupljen na Zagrebačkom zboru, preteči Zagrebačkog velesajma, 1928. godine od trgovca Ferdinanda Budickog. Vozio ga je cijeli svoj život samo jedan vlasnik, apotekar Franjo Častek iz Otočca. Oakland je na cestama bio od 1929. do 1941., kad je vlasnik stradao u Drugom svjetskom ratu. Automobil je dotad prošao oko 100.000 kilometara. - Od 1941. do 2019. auto stoji u garaži i nije vožen. Sačuvan je od raznih vojski i uništenja jer je supruga sakrila bateriju za pokretanje - oduševljeni su u muzeju.

Automobil je, ističu, u nevjerojatno dobrom stanju. Limarija je očuvana, s tek nešto nešto površinske korozije na jednim vratima i okviru "šajbe". Ima većinu dijelova, nedostaje samo dio stražnje klupe, termometar na čepu kilera i plastika na stražnjem "stop svjetlu". - Motor se pokreće na kurblu, a ulje je boje meda, kvačilo odvaja i kočnica daje otpor, gume drže zrak, pravo čudo za auto koji stoji 80 godina - kažu. Oakland True Blue Six iz 1925. s cabrio krovom i četiri vrata bio je udobna sportska limuzina proizvedena u samo 33.500 primjeraka. - Oakland svoj novi život započinje u restauracijskom odjelu Muzeja automobila Presečki u Krapini, gdje će nakon obnove biti i izložen na zadovoljstvo posjetitelja - najavljuju u muzeju.

VIDEO U Imotskom izloženi oldtimer Mercedesi:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije