Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska premijera

Nova A-klasa: dojmljiv ulazak u Mercedesov svijet

Nova A klasa
Foto: Sandra Mikulčić
1/12
02.02.2018.
u 19:24

Prve vožnje nove Mercedesove A-klase novinari iz čitavog svijeta sredinom travnja odradit će u Hrvatskoj, u Trogiru i okolici, a u prodaju će ovaj novitet u svibnju

Iako je riječ o početnom hatchbacku, ulaznici u svijet Mercedesa, nova A-klasa među naprednijim je modelima njemačkog premium proizvođača. Premijerno otkrivanje dugoočekivanog noviteta odvija se u Amsterdamu, gdje smo se uvjerili da je nova generacija A-klase po količini tehnoloških aduta kategorija za sebe. Da je Mercedes svoj kompakt ciljano postavio visoko, već na prvi pogled govore dizajn i dojam kakav vozač inače ima kad sjedne u E-klasu, a djelomično se u kabini vide i 'prsti' S-klase. Materijali, posvećenost detaljima, tehnologija – sve je u novoj A-klasi kakvo bismo očekivali da bude u nekoj luksuznoj limuzini. Svakako ne u ulaznom kompaktu.

Bez obzira na ozbiljne uzore, nova je A-klasa zadržala mladenački i dinamičan karakter. No, ne može se poreći da je postavila nova pravila. Među brojnim tehnološkim značajkama nove A-klase je i MBUX – Mercedes-Benz korisnički doživljaj. Jedinstvena značajka ovog multimedijskog sustava je njegova sposobnost učenja koju, pak, može zahvaliti umjetnoj inteligenciji. Primjerice, odlazi li vozač svakog dana nakon posla u teretanu, navigacijski sustav će mu nakon nekoliko dana sam ponuditi tu opciju, kad nakon radnog vremena sjedne u automobil.

Široki zaslon visoke razlučivosti osjetljiv je na dodir. Donosi tehnologiju virtualne stvarnosti i inteligentno upravljanje glasom s prirodnim prepoznavanjem govora. Pokreće se izgovaranjem fraze "Hej Mercedes", a dozvoljava i ležernije obraćanje. U novoj A-klasi nije samo 10,25-inčni ekran infotainmenta osjetljiv na dodir. Takav je i jastučić na centralnoj konzoli, ispred mjenjača, ali i komande na kolu upravljača.

Nova A-klasa donosi i Intelligent Drive tehnologije. U određenim je uvjetima vožnje prvi put u mogućnosti voziti poluautonomno. Zahvaljujući proširenim sustavima pomoći u vožnji s funkcijama iz S-klase, nova A-klasa može se pohvaliti najvišim sigurnosnim standardima u segmentu. Ponuda učinkovitih motora podrazumijeva 163 i 224 KS snažne benzince te dizelski agregat od 116 konja. Svi su agregati u ponudi sa 7G-DCT mjenjačem s dvije spojke, a slabiji benzinac i sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. A-klasa će biti dostupna uz 4Matic pogon na sve kotače.

Nova generacija A-klase premijerno će biti izložena početkom ožujka na međunarodnom salonu automobila u Ženevi. Na hrvatskom se tržištu očekuje u svibnju. I, šećer na kraju: prve vožnje nove Mercedesove A-klase novinari iz čitavog svijeta sredinom travnja odradit će u Hrvatskoj, u Trogiru i okolici.

Urus, Jetta... Pogledajte najveće novitete detroitskog sajma automobila:

Nova A klasa
1/45

Komentara 19

WE
westsouth
20:55 02.02.2018.

interijer kiceraj

SC
schwertransport
22:47 02.02.2018.

audi a3

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
21:11 02.02.2018.

Izvana dobro, ali ono iznutra... Kao u kamionu, a i ploča s instrumentima katastrofa... Još samo fali "inteligencija" koja bi trebala pogađati moje želje, već me unaprijed iritira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije