Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI RAST

Norveška kao globalni lider: Gotovo polovica prodanih automobila je na struju!

Tesla
Foto: DPA/PIXSELL
02.07.2019.
u 15:54

Prema podacima NRF-a, najpopularniji je model među kupcima u prvih šest ovogodišnjih mjeseci bio Teslin Model 3. U lipnju je ukupno prodano 3.760 Teslinih automobila, s udjelom u ukupnoj prodaji od 24,5 posto. posto.

Gotovo polovina novih automobila prodanih u Norveškoj u prvoj polovini godine koristila je kao pogonsko sredstvo isključivo struju, čime je ta skandinavska zemlja učvrstila vodeću poziciju u svijetu po broju prodanih električnih vozila.

Ukupno 48,4 posto svih novih automobila prodanih u Norveškoj u prvoj polovini godine bilo je električno. Usporedbe radi, u cijeloj prošloj godini njihov je udio u prodaji iznosio 31,2 posto, pokazuju podaci Norveškog cestovnog saveza (NRF), objavljeni u ponedjeljak.

Time je Norveška, inače značajan proizvođač nafte, potvrdila status uvjerljivog globalog lidera u prodaji električnih automobila po stanovniku.

Kako bi ostvarila zacrtani cilj i do sredine idućeg desetljeća okončala prodaju dizelaša i benzinaca, Norveška oslobađa kupce automobila s baterijskim pogonom obveze plaćanja velikih poreza  Dodatni su mamac pogodnosti poput popusta na cestarine.

Te su vladine mjere potaknule prodaju brandova poput Tesle, Nissana, Hyundai i BMW-a, koji redom nude kupcima električna vozila a ne hibride s kombinacijom elektromotora i motora s unutarnjim izgaranjem.

Prema podacima NRF-a, najpopularniji je model među kupcima u prvih šest ovogodišnjih mjeseci bio Teslin Model 3. U lipnju je ukupno prodano 3.760 Teslinih automobila, s udjelom u ukupnoj prodaji od 24,5 posto. posto.

Brandovi koji u ponudi nemaju električna vozila, poput Forda i Mercedes-Benza, zabilježili su pak pad prodaje.

Međunarodna agencija za energiju (IEA), koja u kategoriju električnih automobila uvrštava i hibridne modele, objavila je da je udio Norveške u globalnoj prodaji električnih automobila 2017. godine iznosio 39 posto. Na drugom je mjestu Island s 12 posto a na trećem Švedska sa šest posto.

Komentara 2

Avatar messerschmidt
messerschmidt
08:52 05.07.2019.

Jel negdje piše kako ide prodaja rabljenih električnih vozila?

SM
Smola
18:01 30.08.2019.

Ekološka velesila koja usput vadi naftu i plin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije