Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI RIZIK

Ova sirovina mogla bi zakočiti proizvodnju električnih automobila u Njemačkoj

Električni automobil
Foto: Press Association/Pixsell
1/4
27.11.2017.
u 14:02

Njemački automobilski div Volkswagen priopćio je da će nestašicu sirovina nastojati izbjeći dugoročnim ugovorima o opskrbi u kontekstu planirane 34 milijarde eura ulaganja u električne automobile do 2022. godine.

Njemačka autoindustrija suočena je rizikom nestašice ključnih sirovina za baterije koji koči planirano znatno povećanje proizvodnje električnih vozila, upozorilo je udruženje njemačke industrije BDI.

"Rizik stvaranja uskih grla u opskrbi sirovinama sve je veći jer potražnja raste brže od proizvodnih kapaciteta", prenosi u nedjeljnom izdanju dnevni list Die Welt riječi Matthiasa Wachtera, koji je u BDI-ju zadužen za sigurnost i sirovine.

"Bez dostatne opskrbe primjerice kobaltom, grafitom, litijem ili manganom neće biti ni buduće tehnologije 'made in Germany'", upozorava Wachter.

Očekuje se da će potražnja za tim sirovinama poskočiti jer proizvođači automobila žele što prije početi proizvoditi električna vozila i profitirati od nastojanja vlada diljem svijeta da smanje onečišćenje.

Njemački automobilski div Volkswagen priopćio je da će nestašicu sirovina nastojati izbjeći dugoročnim ugovorima o opskrbi u kontekstu planirane 34 milijarde eura ulaganja u električne automobile do 2022. godine.

Očekivana nestašica sirovina mogla bi se pak pretvoriti u izvor zarade za tvrtke za recikliranje, poput belgijskog Umicora i američke grupe Retriev Technologies, koje se spremaju izdvajati metale iz starih baterija, napominje Reuters.

Komentara 2

AN
AndrijaSudac
16:09 27.11.2017.

Dajte se pocnite jednom u zivotu bavit bitnim stvarima. Elektricni automobili nece spasiti svijet, nece ga cak niti malo promjeniti, jer ce ostat tvornice, tankeri, kruzeri , i avioni, svi na gorivo, i to je jedna od najnebitnijih stvari na svijetu. KAda ce se iskorijeniti glad, smanjtiti cijena rezija, unisititi korupcija, napredovati lijekovi,,, to mi recite??? ne prodajite maglu, preklinjem vas

JO
josmalopanestalo
19:05 28.11.2017.

koje gluposti !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije